image
Sursa foto: privesc.eu

ACUM Platforma DA și PAS reclamă abuzuri grave și sesizează instituțiile străine: „Se bagă frica în oameni pentru a vota PD”

Sute de semnături anulate ilegal, oameni hărțuiți pentru că au semnat, candidați amenințați să se retragă din cursa electorală. Sunt doar câteva dintre abuzurile reclamate de către reprezentanții blocului ACUM Platforma DA și PAS, la o săptămână până la începutul campaniei electorale.

Plus la toate acestea, liderii blocului acuză Comisia Electorală Centrală că nu respectă dreptul la vot pentru toți cetățenii, astfel peste 400 de mii de moldoveni aflați peste hotare și care au acte de identitate cu termen expirat nu vor putea vota.

Totodată, Comisia este acuzată că lezează dreptul concurentului electoral de a face încasări și cheltuieli din Fondul Electoral, așa cum prevede legea.

Culmea abuzurilor se atestată în circumscripția Nisporeni, acolo unde candidează și șeful PD, Vladimir Plahotniuc. Listele cu semnături pentru susținerea candidatului blocului ACUM Platforma DA și PAS, Ion Terguță, au ajuns la primarii PD care hărțuiesc semnatarii. Mai mult, sute de semnături colectate de Ion Terguță au fost anulate.

„La Nisporeni este una dintre cele mai complicate situații, ținând cont că acolo candidează și Plahotniuc. Avântul și zelul angajaților de la CEC Nisporeni este unul ieșit din comun. La Iurceni este vorba de un caz penal. Nu pot să înțeleg de ce un responsabil președinta Consiliului Electoral de Circumscripție, Ana Buhnea, putea să permită ca aceste liste să ajungă în spațiul public. Buhnea în continuare are o activitatea intensă în cadrul PD. Coordonează activitatea organizațiilor de partid. Telefonează zilnic oamenilor pentru a le cere rapoarte zilnice despre modul în care discută cu oameni. Discutăm nu despre un caz separat, ci despre un fenomen. Mă îndoiesc că e doar la Nisporeni”, a menționat Ion Terguță.

Potrivit candidatului ACUM, 400 de semnături adunate în susținerea sa au fost anulate fără niciun motiv întemeiat de Consiliul Electoral de Circumscripție Nisporeni.

„Am vaga certitudine că am putea fi înregistrați la Nisporeni. Riscurile sunt extrem de mari ca candidatul blocului ACUM să nu fie înregistrat. Am făcut eforturi foarte mari ca să adunăm mai multe semnături, pentru că am înțeles din start că ar putea să existe probleme. Pe viscol am colectat 600 de semnături. După fiecare semnătură este un om viu, am mers de la casă la casă. Am discutat cu fiecare om în parte”, a adăugat Ion Terguță.

„Conform modelelor listei, colectorii trebuie să indice primăria, dacă sunt mai multe sate, nu le poți indica, este o eroare. Cei de la Nisporeni au tratat invers. Colectorii au indicat primăria, lor li s-a anulat listele din acest motiv. Ar fi fost jusitifcată anularea, dacă se întâmpla așa cum vor cei de la CEC Nisporeni”, a explicat juristul PAS Sergiu Litvinenco.

În context, Ion Terguță afirmă că a depus contestație la CEC prin care cere demisia șefei CEC Nisporeni, o plângere penală la Procuratura Generală și o sesizare la Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

De asemenea, candidatul blocului ACUM Platforma DA și PAS de la Ștefan Vodă, Andrei Dânga, a fost amenințat să se retragă din cursa electorală.

„Andrei Dânga a fost atenționat cu grijă de șefia acestui raion că va avea de suportat consecințele dacă nu se a retrage. Sunt și alte cazuri când cetățenii nu vor să sesizeze instituțiile de stat deoarece nu au încredere, pentru că de acolo se întorc alte răfuieli în adresa lor. Ceea ce s-a întâmplat la Nisporeni este pe lângă ilegal și ridicol. Plahotniuc este atât de ridicol încât încearcă să-și curețe drumul pentru a obține rezultat. Despre persecuțiile în adresa noastră vom informa instituțiile internaționale. Am sesizat o parte din ele. Se vor face în curând și niște investigații jurnalistice. Se va face un film documentar despre fenomenul fake news. Mă refer la holdingul care încearcă să intoxice oamenii”, a declarat copreședintele blocului ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase.

„Zilnic primim informația din tabăra PD. Cunoaștem că se fac sondaje în mai multe regiuni. Simțim această disperare a regimului, care a atins cote incredibile. Regimul cunoaște că în mod legal ei nu vor câștiga alegerilor, vor pierde în fața blocului ACUM. Fruntașii PD au fost adunați și li s-a cerut să acționeze cu cruzime maximă față de oponenți. Avem deja un șir de evenimente îngrijorătoare cu o cruzime absolut nejustificată. Se vrea ca țara să fie aruncată într-o frică, ca toți să vină să voteze pentru PD”, a comentat vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Conducerea blocului ACUM acuză Comisia Electorală Centrală că nu respectă dreptul la vot pentru toți cetățenii, astfel peste 400 de mii de moldoveni aflați peste hotare și care au acte de identitate cu termen expirat nu vor putea vota.

„Regimul intenționează să interzică votul cu acte expirate. Este o problemă mai ales pentru cei de peste hotare. Din ultimele informații oficiale disponibile, pe 13 octombrie 2016 erau peste 400 de mii de cetățeni care dețineau pașapoarte cu termen expirat. Problema este enormă și există riscul ca jumătate de milion de cetățeni să nu voteze. Șefa CEC spune că e vorba de fapt de 58 de mii de oameni. Ne miră ușurința cu care Alina Russu vorbește despre 58 de mii de oameni, că nu este o mare problemă dacă nu ar vota. Este o mare problemă, pentru că statul trebuie să creeze condiții pentru toți cetățenii”, a menționat Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: