image
Sursa foto: ap

Carles Puigdemont a decis să plece în altă ţară europeană, după ce Spania a retras mandatul internaţional de arestare

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a plecat din Germania şi s-a întors în Belgia, sâmbătă, după ce Madridul a anunţat că retrage mandatul internaţional de arestare care era pe numele acestuia, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Puigdemont a informat că va continua să călătorească prin Europa cu scopul de a atrage susţinere pentru independenţa Catalonia.

"Aceasta nu va fi ultima mea destinaţie, nu reprezintă sfârşitul călătoriei mele", a declarat Puigdemont în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, alături de actualul lider catalan, Quim Torra.

"Voi călători în cele patru colţuri ale Europei pentru a ne apăra cauza", a adăugat acesta.

Puigdemont a fost arestat la 25 martie, în Germania, după ce Curtea Supremă de la Madrid a emis mandate internaţionale de arestare pentru şase politicieni catalani care au fugit în străinătate. În luna iulie, un tribunal din landul german Schleswig-Holstein a hotărât că acesta poate fi extrădat în Spania.

Cu toate acestea, instanţa a hotărât că Puigdemont va fi extrădat doar în urma acuzaţiilor privind folosirea ilegală a fondurilor publice, respingând acuzaţiile de rebeliune. Pe acest fond, Madridul a anunţat că retrage mandatul internaţional de arestare.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendumul din aceeaşi lună. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie - şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a a fost ilegală.

Noul premier al Spaniei, Pedro Sanchez, a anunţat că nu va accepta un nou referendum privind independenţa Cataloniei, argumentând că acesta ar fi împotriva constituţiei Spaniei.

Ca reacţie, Puigdemont a declarat sâmbătă că perioada "de graţie" a lui Sanchez, privind problema catalană, a luat sfârşit şi este nevoie de "acţiuni, nu vorbe".

Sanchez a început recent negocierile cu Torra, care consideră că Puigdemont este singurul "lider legitim" al regiunii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: