image
Sursa foto: AP

Legea deoffshorizării, avizată de Comisia economie; Fluxurile financiare ilegale privind RM - 1,2 mlrd. de dolari SUA anual

Comisia economie, buget și finanțe a avizat astăzi proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative, supranumit legea deoffshorizării, semnat de deputatul blocului ACUM, fracțiunea Paltforma DA, Igor Munteanu.

Proiectul de lege propune crearea unor mecanisme efective de protejare a interesului public în procesul administrării proprietății publice, achizițiilor, de-etatizării, privatizării, concesiunilor și implementării diverselor forme de parteneriat public privat, față de riscurile provenite din fuzionarea grupurilor de infracționalitate organizată.

Potrivit autorului, conform Global Financial Integrity, fluxurile financiare ilegale privind Republica Moldova reprezintă circa 1,2 miliarde de dolari SUA anual. Suma totală a fluxurilor ilicite de capital estimate pentru ultimii 10 ani depășește 10 miliarde de dolari SUA.

„Schemele utilizate pentru deturnarea fluxurilor financiare reprezintă importurile subevaluate sau supraevaluarea acestora, prin utilizarea companiilor aflate în jurisdicțiile offshore. O altă schemă a fluxurilor ilegale ține de practicarea exporturilor la prețuri fictiv ridicate prin care, anual, în Republica Moldova intră din jurisdicții offshore cca 100 de milioane de dolari SUA - această schemă frecvent este utilizată pentru finanțarea ilicită a partidelor politice”, a declarat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, autorul proiectului.

În prezent. activitatea ilegală de spălare a banilor și de finanțare a terorismului este supravegheată la nivelul tranzacțiilor financiare, fie prin virament, fie numerar, ce au loc prin intermediul instituțiilor financiare și pe piața financiară ne bancară.

Inițiativa legislativă prevede stabilirea restricțiilor de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni pentru persoanele juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență, sau persoanelor juridice înregistrate în Republica Moldova capitalul social al cărora aparțin persoanelor juridice din jurisdicții offshore.

Proiectul oferă un cadru adițional pentru a consolida colectarea de impozite și evitarea transferului acestora în jurisdicții ce nu respectă standarde internaționale de transparență, cu utilizarea mecanismelor de evaziune fiscală.

Legea deoffshorizării by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: