image
Sursa foto: Ziarul Obiectiv Ialomita

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport reînvie pionieria

Șefa interimară a Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Rodica Guțu, a emis pe 3 aprilie curent un ordin prin care a obligat managerii instituțiilor de învățământ secundar general din municipiul Chișinău să nominalizeze câte 20 de elevi din clasele gimnaziale și câte un profesor pentru participarea, în calitate de spectatori, la competițiile internaționale de atletism care se vor desfășura la 5 mai pe Stadionul „Dinamo”.

Ordinul a fost emis în temeiul demersului Federației de atletism din R. Moldova cu scopul propagării modului de viață sănătos. În municipiul Chișinău funcționează 149 de instituții de învățământ secundar general unde își fac studiile circa 86.000 de elevi. Un simplu calcul arată că circa 3.000 de elevi ar fi obligați, prin acest ordin, să fie spectatori la o competiție într-o zi de odihnă.

Responsabili de executarea acestui ordin au fost numiți mai mulți șefi de la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, care ne-au comunicat astăzi, 18 aprilie, că ordinul a fost modificat. Leonid Hâncu, specialist principal la Direcția Generală Educație, responsabil pentru executarea ordinului, a strigat în receptor: „Eu nu trebuie să vă dau darea de seamă!” și a închis telefonul.

„Astăzi a fost modificat acest ordin. În punctul doi privind obligativitatea conducătorilor instituțiilor de învățământ a fost introdusă cu sintagma ‚se recomandă’, pentru a promova un mod sănătos de viață”, a menționat Svetlana Axînti, șefa Direcției inspecție școlară din cadrul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport.

Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, ne-a comunicat că prin acest ordin să încalcă drepturile copiilor. „În contextul ordinului, voi preciza următoarele: orice deplasare a copiilor la activități în afara școlii trebuie coordonată cu părinții. Trebuie să fie o acțiune benevolă a copilului, să i se respecte dreptul la opinie și să țină cont de ea. Cele prevăzute în punctul 2 trezesc o bănuială rezonabilă că nu respectă. În plus, trebuie să fie menționat în timpul sau în afara orelor de program”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: