image
Sursa foto: cotidianul.ro

Termenul de valabilitate al paşapoartelor româneşti ar putea creşte de la 5 la 10 ani

Senatul României a adoptat în şedinţa plenului de astăzi proiectul de lege privind extinderea termenelor de valabilitate al paşapoartelor românești simple electronice de la 5 la 10 ani în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani şi de la 3 la 5 ani pentru cei cu vârste între 12 şi 25 de ani.

Proiectul este menit să fluidizeze activitatea serviciilor de paşapoarte prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea documentelor, anunță Agerpres.

Pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar în termen de 3 zile trebuie să existe situaţii de urgenţă obiective, determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic. Această urgenţă va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a paşaportului simplu temporar.

Cei care nu doresc eliberarea unui paşaport simplu electronic pot solicita eliberarea unui paşaport simplu temporar care le va fi eliberat în intervalul în care se emite paşaportul simplu electronic.

Senatul a adoptat un amendament la propunerea legislativă care prevede că „exercitarea de către o persoană a dreptului la liberă circulaţie în străinătate se suspendă când aceasta este inculpată într-o cauză penală şi a fost dispusă, în condiţiile Codului de procedură penală, instituirea unei măsuri preventive, cu impunerea după caz, a obligaţiei de a nu părăsi o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia”.

Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: