image
Sursa foto: ld.md

Expert, despre anul economic 2018: Asistența UE - înghețată, lipsă de investiții, iar economia reală a fost în declin

Anul 2018 în domeniul financiar lasă o impresie pozitivă, însă este doar o impresie. În realitate, a fost un an în care instituțiile statului au încercat să stabilizeze piața financiară, însă nu prea s-au grăbit să intervină pe levierul legal, ci mai degrabă pe cel regulator. Adevăratele rezultate ale anului pot fi înțelese și deslușite prin faptul înghețării asistenței macro-financiare din partea UE, comentează expertul Comunității Watchdog.MD, Ion Potlog.

Economia reală a fost în declin, menționează expertul, adăugând că Guvernul nu a înregistrat succese în atragerea investițiilor străine.

„Investitorii nu se grăbesc să intre pe o piață polarizată în interese personale și volatilă politic. Guvernul nu a reușit să mobilizeze resurse noi pentru a fi atrase în economia țării, iar cele atrase prin intermediul capitalului privat sunt dubioase și ineficiente ca model financiar, chiar dacă sunt necesare ca elemente de infrastructură publică”, afirmă Ion Potlog.

Expertul spune că oportunități pentru modernizarea domeniului finanțelor sunt multe, însă problema de bază este că nu prea avem forță de muncă înalt calificată în acest domeniu. „Guvernul Republicii Moldova a înregistrat multe restanțe la subiectul constituirii unui mediu financiar inteligent și transparent, fiind axat doar pe probleme operaționale”, menționează expertul.

Ion Potlog mai spune că anul 2019 trebuie să vină cu o agendă plină în domeniul finanțelor și nu este vorba de scrierea strategiilor de dezvoltare, dar de implementare. Expertul afirmă că sunt necesare acțiuni pentru motivarea sistemului bancar pentru a trece de la domeniul micro-creditării la investiții și asigurarea că centrele de venit sunt diversificate și nu se limitează la taxe operaționale și procente din creditele de consum.

Expertul mai menționează necesitatea reconfigurării sistemului de asigurări și consolidarea acestuia, crearea cadrului legal și normativ pentru a facilita apariția și dezvoltarea fondurilor private de pensii, modernizarea și consolidarea Comisiei Naționale a Pieței Financiare, a Bursei de Valori a Moldovei și constituirea unei burse de tranzacționare a produselor nu doar agricole.

„La fel, se cere sistematizarea priorităților proiectelor investiționale, mediatizarea internațională a acestora pentru a asigura mobilizarea capitalului privat și atragerea lui în dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Recomandabil pentru Ministerul Finanțelor este să facă ordine în ceea ce privește structura și corectidudinea operării conturilor și subconturilor trezoreriei. Iar pentru Guvernul Republicii Moldova recomandabil este să recapete încrederea partenerilor de dezvoltare”, a mai punctat expertul, într-o analiză pentru agenția de presă IPN.

Noutăţile partenerilor

comentarii: