image
Sursa foto: NASA Ames Research Center

IMAGINI nemaivăzute din 1969: Cercetătorii NASA testează roci lunare, aduse în urma misiunii spaţiale Apollo 11

În urmă cu 50 de ani, misiunea spaţială Apollo 11 a adus primele mostre geologice de pe Lună înapoi pe Terra, iar agenţia spaţială a dezvăluit în sfârşit înregistrările video cu cercetătorii în timp ce analizează probele lunare, în încercarea de a găsi semne de viaţă, informează Space.com.

Imaginile nemaivăzute până acum datează din 1969, atunci când un grup de biologi şi chimişti de la NASA Ames Research Center din California au analizat îndeaproape mostrele de roci lunare şi sol, colectate în timpul misiunii spaţiale Apollo 11.

Cercetătorii au lucrat într-o camera special creată, folosind cele mai sofisticate tehnici de analiză de la acea vreme, potrivit unui comunicat al NASA.

„Am fost foarte îngrijoraţi că am putea contamina mostrele cu propriile noastre bacterii”, a spus Caye Johnson, un biolog pensionat de la Centrul Ames, care a lucrat cu probele aduse de misiunea spaţială Apollo 11. „A trebuit să fim foarte atenţi şi să nu introducem un microb în mostre, pentru ca mai apoi să concluzionăm că am fi găsit viaţă în ele”, a adăugat Johnson.

Mostrele aduse de pe Lună au fost analizate la Centrul Ames şi la Centrul Spaţial Johnson din Houston, Texas, marcând astfel prima interacţiune a cercetătoril cu materialul „de pe altă lume”.

Pentru a preveni contaminarea, mostrele au fost depozitate în borcane, acestea fiind la rândul lor ţinute în alte borcane, asemenea unor păpuşi Matrioşka. În plus, borcanele erau sterilizate înainte de a fi deschise într-un mediu curat de către cercetătorii care purtau măşti, mănuşi, încălţăminte şi echipamente de protecţie, scrie â

NASA Ames Research CenterNASA Ames Research Center

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: