image
Sursa foto: privesc.eu

Cât va costa sondajul de tip exit-poll care va fi efectuat pe 3 noiembrie, în turul II al alegerilor din Chișinău

Sondajul de opinie de tip exit-poll, care va fi realizat pe 3 noiembrie în cadrul turului II al alegerilor pentru Primăria capitalei, va costa 400 de mii de lei, afirmă Igor Volnițchi, directorul companiei „Poliexpert” care a comandat sondajul.

Este prima dată după 8 ani când în Republica Moldova este desfășurat un exit-poll.

„A fost un șoc după exit-poll-ul eșuat din 2010. Atunci a fost efectuat de o companie care nu avea tangență cu Republica Moldova. S-a creat o situație când nu se prea avea încredere în acest exercițiu democratic. În prezent toate țările au exit-poll. Nu trebuie să lăsăm un eșec să afecteze dezvoltarea democrației”, a comentat Igor Volnițchi, fiind întrebat despre necesitatea organizării acestui exit-poll.

„Un exercițiu de tip exit-poll ne poate spune mult mai multe. Ne poate arăta care au fost preferințele femeilor, bărbaților, tinerilor, ale celor mai în vârstă. Vom putea spune cum au votat cei cu studii superioare, cum s-a votat în dependență de limba vorbită. Vom ști care a fost motivația de vot pentru un candidat sau altul”, a menționat directorul IMAS, Doru Petruți.

Organizatorii sondajului îndeamnă locuitorii capitalei să participe la exit-poll, dându-le asigurări că le va fi respectată confidențialitatea.

„Persoana va putea declara și verbal, dar va exista o procedură care să-i asigure anonimatul. Nicăieri nu se va face legătura dintre numele persoanei. Participarea la sondaj este benevolă. Vom prezenta și numărul de refuzuri”, a spus Doru Petruți.

Sondajul va fi efectuat de IMAS și Fondul Opiniei Publice la ieșirea din 67 de secții de votare, iar rezultatele vor fi prezentate duminică, 3 noiembrie, la ora 21:00. Potrivit organizatorilor, urmează să fie intervievate circa 8 mii de persoane, iar marja de eroare a sondajului va fi de 1%.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: