image
Sursa foto: Jurnal.md

Slusari: NU există niciun motiv pentru scumpirea carburanților; Populația devine ostatică a lăcomiei și netransparenței

Nu există nici un motiv pentru majorarea prețurilor la benzină și motorină, în condițiile în care cotațiile petrolului la bursele internaționale au scăzut, iar cursul dolarului a fost stabil, afirmă vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

„În ultimele două săptămâni, cotațiile țițeiului au scăzut de la 78 la 75 dolari per baril. Cursul dolarului a fost stabil. Din nou populația și agenți economici devin ostatici ai proceselor netransparente în cadrul Agenției Naționale pentru Reglamentare în Energetică și lăcomiei importatorilor produselor petroliere, care sunt finanțatori principali ai bugetului ANRE”, a declarat Alexandru Slusari.

Vicepreședintele Platformei DA acuză agenția că „este capturată și dependentă de interesele politice sau economice ale unor grupări înguste”.

„Agenția stabilește prețuri-plafoane pentru benzină și motorină fără participarea reprezentanților societății civile, având la bază cotațiile petrolului Platts Cargoes FOB MED (Italy). Această informație este închisă și subscrierea la ea este foarte scumpă. Așadar, experții independenți nu pot nicicum controla activitățile ANRE în domeniul reglementării prețurilor la produsele petroliere, care, după mine, în prezent a intrat în cartel cu operatorii din piața respectivă”, a menționat Slusari.

„Totodată, vă atrag atenția la mărimea marjei comerciale specifice pentru un litru de benzină sau motorină. Întreprinderile din domeniul petrolier pot adăuga la fiecare litru comercializat până la 3,16 lei. Este adaosul comercial în care nu intră TVA și accizul. În opinia mea, marja de 0,2 cenți este exagerată. În foarte multe țări europene acest adaos nu depășește 0,1 cent”, a mai spus vicepreședintele Platformei DA.

ANRE nu a comentat deocamdată aceste declarații.

Precizăm că prețurile carburanților a atins un nou record. De astăzi, benzina și motorina costă mai scump cu peste 60 de bani. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică 95 poate fi vândut cu 19 lei şi 79 de bani, iar motorina - 17 lei și 75 de bani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: