image
Sursa foto: jurnal.md

Rusia, plină de emfază, se declară alarmată de hotărârea CC privind statutul limbii ruse; Reacția MAEIE de la Chișinău

Ambasada Rusiei în RM a publicat un mesaj plin de emfază, criticând decizia de ieri a Curții Constituționale de anulare a legii care îi oferea statut special limbii ruse pe teritoriul RM.

„Verdictul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 21 ianuarie curent, referitor la privarea limbii ruse de statutul de limbă de comunicare interetnică, este un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinațional moldovenesc. Timp de decenii, alături de limba de stat a Republicii Moldova, rusa a fost un element integrant al comunicării eficiente și al coexistenței armonioase a tuturor grupurilor naționale din țară - moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi”, se spune în declarația publicată de reprezentanța diplomatică rusă la Chișinău.

Mesajul ambasadei continuă cu termeni și mai duri, precum „blasfemie”, sau amintește despre războiul de pe Nistru.

„Jignirile radicalilor împotriva conducerii țării noastre, a poporului din Rusia și a cetățenilor de limbă rusă din Republica Moldova par blasfemice și nefirești. Reacția forțelor moldovenești sănătoase la actele rusofobe este de înțeles. Consecințele șovinismului anti-rusesc la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90 ai secolului trecut sunt bine păstrate în memorie”, se mai spune în mesaj.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene îndeamnă ambasada Rusiei să se abțină de la astfel de comentarii.

„În contextul recentelor declarații pe marginea hotărârii Curții Constituționale cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RM, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită misiunilor diplomatice acreditate în RM și membrilor personalului diplomatic al acestora, în spiritul Convenției cu privire la relațiile diplomatice de la Viena (1961), să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului de acreditare și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului”, se spune în declarația MAEIE.

Noutăţile partenerilor

comentarii: