image
Sursa foto: ipn.md

„Ne-au pus bombe la frânele camioanelor”; Valentin Eșanu susține că după căderea Guvernului Sandu a fost filat

Omul de afaceri Valentin Eșanu, cel care administrează o afacere cu metal uzat lângă Hâncești, a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV că imediat după căderea Guvernului Sandu a fost filat. Mai mult, la frânele camioanelor sale care transportau metal în portul Giurgiulești ar fi fost plasate bombe.

„Cel mai dureros a fost când ne-au instalat dispozitive sub camioane un an în urmă, în iunie, 2020, dispozitive necunoscute. Noi presupunem că erau mini-bombe, care erau instalate direct la sistemul de frânare al camioanelor. Am chemat poliția, au venit geniștii și când le-au distrus, au fost bubuituri enorme. Până în acest moment, noi n-am aflat ce s-a întâmplat. Am fost audiați, am dat mărturii, am lămurit. Am fost audiat abia după 7 luni de zile”, a declarat Eșanu.

Potrivit omului de afaceri, presiunile au apărut imediat după ce a decis să ofere oamenilor care îi vindeau metal mai mulți bani decât le ofereau concurenții.

„Noi am ridicat prețurile până la 5000 de lei tona, chiar și mai mult. Eram filat zilnic, unul dintre cei pe care-i suspectez ar fi Marcel Caminschi, acum este Șeful Adjunct al Inspectoratului Național de Investigații. Apropo, ministrul și medalii i-a dat. Am văzut că eram filat cu două zile înainte de a se întâmpla aceasta, ne-am întâlnit întâmplător sau nu la o parcare. Camioanele au fost stopate două zile la intrarea din Portul Giurgiulești, deoarece Serviciul Vamal a căzut în șoc când a văzut că noi am început să exportăm metal și nu știau ce să facă. Angajații, șoferii, ne-au comunicat că au văzut persoane suspecte, persoane din pază, care lucrează la Metal Feros, erau seara în jurul camioanelor, dar n-au atras atenția. Reparând un camion, un șofer a observat un dispozitiv care lumina. Ulterior am chemat geniștii și în jur de cinci ore au distrus tot”, a mai adăugat acesta.

Omul de afaceri Valentin Eșanu a fost condamnat pe vremea regimului Plahotniuc și a stat doi ani după gratii după ce a dezvăluit schemele de la „Metalferos”. Potrivit lui Eșanu, pe timpul guvernării lui Plahotniuc, bugetul statului pierdea 90 de milioane de lei lunar, bani care ajungeau în buzunarele oligarhului. Eșanu a fost eliberat pe 28 iunie 2019.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: