image
Sursa foto: partidulsor.md

Datele personale ale pensionarilor și invalizilor sunt la cheremul lui Şor

Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) ignoră abuzurile Partidului Şor comise în procesul de deschidere a aşa-numitelor magazine sociale. Mai bine de un an, reprezentanţii partidului colectează de la pensionari și invalizi copiile buletinelor de identitate şi ale legitimaţiilor de pensionar, motivând că ar avea nevoie de ele pentru a le face cartele de beneficiari ai magazinului.

CNPDPC a decis să aplice o amendă de 40.000 de lei organizaţiei unioniste ODIP doar pentru că aceştia colectau semnături de la cetăţeni în favoarea unirii cu România. În acelaşi timp, nu văd nicio problemă că Şor colectează documente cu date cu caracter personal de la pensionari şi oameni ţintuiţi la pat.

Mai mulţi pensionari din orașul Leova, localitate unde urmează în timpul apropiat să fie deschis un magazin social, sunt îngrijoraţi de faptul că unor rude de-ale lor, țintuite la pat, li se solicită copiile actelor pentru a li se face cartele de beneficiari ai magazinelor lui Şor.

Ecaterina Cazacu ne-a spus că a aflat de la o vecină că un lucrător social poate să o ajute să-și facă o cartelă la magazinul lui Șor. „Lucrătorul social ia buletinul, legitimaţia de pensionar, își face copii şi le duce la reprezentantul partidului. Se știe că documentul nu poate fi oferit oricui, ci doar unei persoane împuternicite cu procură. În cazul dat, nu exclud că datele din buletin pot fi folosite la alegeri. Nu cred că scopul lor este să le ofere oamenilor produse mai ieftine cu 15 bănuţi. Văd că sunt bătrâni şi vulnerabili, pot fi folosiţi şi manipulaţi uşor”, a afirmat Ecaterina Cazacu.

Femeia ne-a mai spus că nu vrea ca în oraşul său să existe un astfel de magazin şi că dacă se deschide nu îi va călca pragul. „Un magazin social pentru pensionari poate fi parte a unui program de stat, care să funcționeze în limite legale, și nu cu scopul de a corupe alegătorii aduşi la sapă de lemn”, observă femeia.

„Lume, ai căpiat?”

Şi Ana Păscăluţă din Leova este indignată de apariţia unui astfel de magazin în localitatea sa. „Au furat miliardul, m-au furat pe mine, pe copiii mei, pe nepoţii mei şi acum îmi dau de pomană?! E o nebunie! Nici nu vreau să aud de acest magazin, am vorbit la oficiul poştal şi la biserică: ‘Lume, treziţi-vă din somn! De ce să dai copia buletinului, doar cumperi, nu-ţi dau nimic gratuit. Aţi căpiat?! Înseamnă că îi alegeţi deja pe Şor şi Plahotniuc’. Nu este clar nici de ce lucrătorii sociali sunt implicați în acest proces. Le iau copiile documentelor unor oameni care nu se pot deplasa”, spune indignată femeia.

Unul dintre lucrătorii sociali care colectează documentele de la persoanele țintuite la pat este Lidia Mantea. Solicitată de JURNAL de Chişinău, femeia ne-a confirmat că a colectat documente de la 16 invalizi. „Ai mei, celor zece bătrâni de care am grijă, le-am făcut cartele pentru acest magazin. Şi mai sunt vreo şase, rude ale acestora, care m-au rugat să le fac şi lor. Nu este o indicaţie de la raion, bătrânii aud unii de la alţii că Şor deschide un magazin cu produse mai ieftine şi mă roagă să le fac legitimaţie, căci vor şi ei să cumpere ceva mai ieftin, au pensia mică”, se justifică lucrătorul social.

„Parteneriat PD-Şor”

În legătură cu acest caz, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a scris pe pagina sa de pe Facebook: „Sâmbătă și duminică am mers la Cahul, Cantemir, Leova și Soroca. Oamenii ne-au povestit despre abuzurile guvernării. Ne-au vorbit despre un nou ‘parteneriat’ PD-Șor: asistenții sociali controlați de PD le oferă magazinelor Șor datele oamenilor care s-au adresat la stat după ajutoare sociale, iar acestea le folosesc în scopuri politice. Doar că nici procuratura nu e interesată de aceste activități ilegale, nici ‚fiorosul’ Centru național pentru protecția datelor cu caracter personal nu vede nicio problemă că, de luni de zile, Partidul Șor adună actele de identitate ale pensionarilor”.

Solicitaţi de JURNAL de Chişinău, responsabilii de la Direcţia generală supraveghere şi conformitate din cadrul CNPDCP ne-au informat că vor veni cu o reacţie, dar nu am mai fost contactaţi până la închiderea ediției.

Sergiu Postică, şef al Direcţiei asistenţă socială a Consiliului raional Leova, ne-a informat că a auzit de deschiderea magazinului Partidului Şor la Leova, dar nu ştia că lucrătorii sociali sunt implicaţi în colectarea documentelor de la bătrâni. „Aceştia susţin că o fac la solicitarea beneficiarilor, adică a bătrânilor țintuiți la pat. Vineri, vom avea o şedinţă, la care vom interzice ca lucrătorii sociali să le facă astfel de documente”, ne-a declarat Postică.

Svetlana Corobceanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: