image
Sursa foto: Cluj Manifest

Judecătoarele Liubovi Brânză, Galina Moscalciuc, Ludmila Ouș, Svetlana Tizu și Victoria Hadârcă, plasate în arest

Procurorii au cerut mandat de arestare pentru cele zece persoane reținute ieri într-un dosar de corupție. Judecătoarea de la Curtea de Apel Chișinău Liubovi Brânză a fost plasată în izolator pentru 30 de zile, iar colegele acesteia, Galina Moscalciuc și Ludmila Ouș, vor sta 30 de zile în arest la domiciliu. 20 de zile în izolator se vor afla judecătoarele de la sediul Centru al instanţei capitalei Svetlana Tizu și Victoria Hadârcă.

Toate demersurile au fost examinate în lipsa persoanelor bănuite de corupție. În fața presei, unii dintre avocații acestora au declarat că judecătoarele pledează nevinovate și spun că nu au săvârșit niciun act de corupție.

Mai mult, afirmă că demersurile ar fi neîntemeiate.

Amintim că ieri procurorii și ofițerii anticorupție au reținut cinci judecători. Este vorba despre trei judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău: Galina Moscalciuc, Liubovi Brânză și Ludmila Ouș, dar și două de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru: Svetlana Tizu și Victoria Hadârcă. De asemenea, a fost reținut procurorul din cadrul Procuraturii Municipiului Chișinău, sectorul Centru, Vera Chiranda.

Procurorii spun că inițial urmărirea penală a fost dispusă pentru trafic de influență, iar ulterior la cauza respectivă au fost conexate cauzele penale ce cuprind elementele infracțiunii de corupere pasivă și corupere activă. În schema infracțională mai este implicat un asistent judiciar și un inculpat pe un dosar.

În cadrul anchetei s-a stabilit că judecătoarele de la Curtea de Apel, precum și cele de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare.

Rolul avocatului și al procurorului a fost de a intermedia transmiterea banilor de la persoanele interesate către magistrați.

Medicul și cealaltă persoană implicată în schemă erau clienții judecătorilor, cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: