image
Sursa foto: Jurnal.md

Vicepremierul Andrei Spânu a anunțat prețul cu care va cumpăra Republica Moldova gaz de la Gazprom

Vicepremierul Andrei Spânu a anunțat astăzi prețul cu care va cumpăra Republica Moldova gaz de la Gazprom. „Pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse”, afirmă Spânu.

Ultima rundă de negoceiri a durat trei zile, în perioada 27-29 octombrie la Sankt Petersburg și s-a încheiat cu semnarea unui protocol care stabilește detalii referitor la agenda comună pe problema gazelor și semnare de către MoldovaGaz și Gazprom a contractului de livrarea a gazelor pentru țara noastră începând cu 1 noiembrie.

„Ceea ce ține de preț, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația noastră, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Dat fiind că e vorba de o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune la moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, a declatat Andrei Spânu.

Protocolul semnat nu prevede nici o condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în nici un fel, dă asigurări vicepremierul.

„În ceea ce privește datoria formată la Moldova-Gaz, am convenit să efectuăm un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz. Ceea ce este important pentru cetățeni și pentru afaceri e că avem de la 1 noiembrie asigurate livrări de volume suficiente de gaz la un preț de cel puțin două ori sub prețul actual pe piață. Întreprinderile nu se vor opri iar oamenii vor avea mai multă căldură în case”, a conchis Andrei Spânu.

Precizăm că ieri s-au încheiat negocierile între delegația moldovenească și cea rusă în chestiunea aprovizionărilor Republicii Moldova cu gaze naturale. Ele au inclus multe runde de discuții, în diferite formate, atât cu Gazprom la Sankt-Petersburg, cât și cu administrația prezidențială a Federației Ruse la Moscova. În paralel au existat multiple discuții telefonice la diferit nivel.

Noutăţile partenerilor

comentarii: