image
Sursa foto: en.ehu.lt/events

Fostul reprezentant special al UE în Republica Moldova, despre căderea regimului Plahotniuc

Kálmán Mizsei, fostul reprezentant special al UE în RM în perioada 2007-2011, vorbeste despre căderea regimului Plahotniuc, menționând: „Plahotniuc a avut toată puterea în țară, dar nu a avut legitimitate democratică. Partidul său nu a câștigat niciodată alegerile și niciodată nu a avut nici una dintre cele trei funcții de putere oficiale, în pofida unui avantaj mediatic uriaș prin faptul că deține și controlează marea majoritate a instituțiilor media”.

În articolul publicat de New Europe, acesta spune despre toate schemele politice în care a fost implicat liderul PD începând cu 2009 și până în prezent.

„Plahotniuc este cel mai evident personaj dintre numeroasele cazuri de state mafiote, în măsura în care el putea să mențină puterea fără a deține niciuna dintre funcțiile principale dintr-o țară. El a fost principalul oligarh din spatele președintelui Voronin și a reușit să-și schimbe orientarea politică în perioada crizei critice din 2009. El a stat în spatele ambițiilor prezidențiale ale lui Marian Lupu, care au trecut de la tabăra lui Voronin, iar Plahotniuc a preluat, în esență, Partidul Democrat aflat în dificultate. În perioada critică a crizei, Plahotniuc a rămas în România și a revenit abia în Moldova, când a putut ceea ce observatorii spun „a cumpăra" funcția de procuror general pentru omul său de încredere de la partidul la care inițial postul a fost repartizat în acordul de coaliție”, se menționează în articol.

Cu privire la evenimentele din ultima săptămână de la Chișinău, ambasadorul condamnă deciziile Curții Constituționale, afirmând că este evidentă supunerrea acesteia în fața dicatorului.

„Uzurpatorul puterii Plahotniuc, nu recunoaște că alegerea guvernului de către parlament la data de 8 iunie a fost pe deplin conformă legii. Curtea Constituțională a țării a fost mult timp supusă lui și face ceea ce dictează, declară Kálmán Mizsei.

Fostul reprezentant special susține că eliminarea lui Plahotniuc din cele mai influente sfere ale țării, au constituit un drept al moldovenilor.

„Moldovenii au avut dreptul de a scăpa de dictator și de a începe să construiască un stat de drept cu adevărat european și un stat democratic învecinat cu UE. Uniunea Europeană și Statele Unite ar trebui să-și folosească toată puterea pentru a forța retragerea deplină a maestrului de păpuși, așa cum este numit Plahotniuc în țară”, afirmă Kálmán Mizsei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: