image
Sursa foto: jurnal.md

ANSP: O treime din persoanele infectate cu virusul Covid din Republica Moldova au varianta Omicron

O treime din cei infectați cu COVID-19 au varianta Omicron. Din 16 probe testate, 13 sunt varianta Omicron și trei sunt Delta. Conform calculelor epidemiologice și estimărilor, ponderea probelor Omicron din cele preselectate este de 34,2%.

La investigațiile făcute data trecută ponderea probelor Omicron era de 10%, a menționat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN. Dintre cazurile investigate, 11 sunt bărbați, iar cinci – femei. Trei cazuri s-au înregistrat în Chișinău. În Ungheni și Cimișlia – câte două cazuri. În Briceni, Orhei, Anenii Noi, Căușeni, Criuleni și Dubăsari s-a înregistrat câte un caz. Vârsta pacienților variază de la 20 la 70 de ani. Din 16 cazuri, zece persoane sunt nevaccinate, iar șase – vaccinate. Nouă se află la tratament la domiciliu, iar șapte sunt spitalizate, cu forme medii.

Cazurile de îmbolnăvire cu varianta Omicron în Republica Moldova întrece Ucraina, Belarus, republicile baltice și alte state din regiune. Situația este mai bună decât în România.

Numărul total de cazuri de infectări în Republica Moldova, de la începutul pandemiei, se ridică la 423 568. Până acum,sunt confirmate 10 584 de decese asociate COVID-19. 221 de pacienți sunt în stare gravă și extrem de gravă. În ultimele șapte zile, incidența este de 642 de cazuri la 100 mii populație, Republica Moldova plasându-se în coada listei țărilor europene. Comparativ cu săptămâna a doua, în săptămâna a treia a acestui an s-a înregistrat o creștere de 2,5 ori a numărului de cazuri. Dar a scăzut numărul deceselor.

Țara este sub cod roșu de alertă, cu excepția câtorva raioane, care și ele sunt la limită. Situația cea mai problematică este în municipiul Chișinău, în raioanele Anenii Noi, Sângerei, Ialoveni, Glodeni. În stânga Nistrului se înregistrează o incidență de 499 de cazuri la 100 mii populație.

Săptămâna trecută s-au înregistrat 251 de cazuri de import, marea majoritate fiind din Ucraina și România, dar și din Italia, Rusia, Germania, India și altele.

Chișinău, Soroca și Dubăsari se află în fruntea listei unităților cu cea mai mare rată a vaccinării. UTA Gagauz-Yeri, Sângerei, Leova, Fălești sunt în coada acestei liste.

Este semnalată și o intensificare a infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare. „Este o creștere cu 55%  față de săptămâna trecută și o creștere de 3,1 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut”, a menționat Nicolae Jelamschi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: