image
Sursa foto: SME Domov

Manifestaţii în Slovacia pentru alegeri anticipate şi libertatea presei

Zeci de mii de slovaci au manifestat vineri în mai multe oraşe din ţară pentru a cere alegeri anticipate şi pentru libertatea presei, comemorându-l pe jurnalistul Jan Kuciak, autorul investigaţiilor asupra unor cazuri de corupţie legate de mafie, asasinat în februarie alături de logodnica sa, relatează AFP.

Conform cotidianului Dennik N, 25.000 de persoane au manifestat la Bratislava, iar marşuri mai mici au avut loc şi în alte oraşe.

Manifestaţia a fost organizată în ajunul datei când ar fi trebuit să aibă loc nunta cuplului asasinat.

Manifestanţii au purtat pancarte pe care era scris: "Vrem alegeri", "La închisoare cu Fico" (fostul premier - n.r.), "Nu suntem indiferenţi".

În faţa sediului radioteleviziunii publice slovace RTVS, manifestanţii, între care şi mai mulţi jurnalişti, au cerut o "RTVS independentă".

Peste 200 de jurnalişti din mass-media slovace au semnat recent o scrisoare pentru a-şi exprima îngrijorarea privind funcţionarea RTVS, în contextul în care mai mulţi reporteri şi editori au fost demişi sau au părăsit postul, scrie Agerpres.

Criza politică a izbucnit în Slovacia după uciderea în februarie a lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale. Acest jurnalist de investigaţii ancheta în special cazuri de corupţie şi legăturile unor oameni de afaceri italieni suspectaţi de relaţii cu mafia calabreză, 'Ndrangheta, cu oameni politici slovaci, inclusiv din anturajul premierului de atunci, Robert Fico.

Acesta din urmă a demisionat între timp şi a fost înlocuit de Peter Pellegrini. Noul guvern al unei coaliţii tripartite este compus în majoritate din persoane care au aparţinut precedentului executiv, dintre care unii, ca Pellegrini, fost vicepremier, şi-au schimbat doar atribuţiile.

Schimbarea nu a convins, astfel că manifestaţiile antiguvernamentale continuă cu regularitate în întreaga Slovacie.

Parchetul slovac a decis vineri să extrădeze un om de afaceri italian căutat în ţara sa pentru presupus trafic de droguri şi citat în Slovacia de Jan Kuciak în articolul său.

Proprietar al mai multor companii în Slovacia, Antonino Vadala este acuzat de autorităţile slovace de tentativă de fraudă cu subvenţii europene. El respinge categoric acuzaţiile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: