image
Sursa foto: jurnal.md

Andrei Năstase a depus un denunț la PG împotriva lui Dodon: „Pare o marionetă în mâinile celor care își bat joc de cetățeni”

Liderul Platforma DA Andrei Năstase a depus un denunț la PG în care solicită examinarea faptelor apărute în investigația care arată că Igor Dodon este agent al Rusiei. Juriștii formațiunii au pregătit un set de documente în care solicită procurorilor să examineze acțiunile președintelui sub aspectul trădării de patrie după ce în spațiul public a apărut o investigație în care se arată că președintele Igor Dodon a transmis documente confidențiale generalului Serviciului rus de Informații Externe, Vladimir Cernov, care coordonează reațeaua de agenți ai Kremlinului din statele vecine.

„Situația este extrem de gravă, RM a devenit în ultimii ani un poligon experimental pentru forțele străine care își fac de cap pe teritoriul nostru. Igor Dodon pare a fi o marionetă aflată în mâinile celor care își bat joc de cetățenii Republicii Moldova”, a menționat candidatul Platformei DA la funcția de președinte Andrei Năstase.

Politicianul a menționat că dacă va câștiga alegerile, în primul rând va destructura această construcție „care miroase a spionaj extrem de periculos”. „Actualele alegeri demonstrează că structurile noastre de securitate sunt într-un colaps total. Fiecare face ce vrea. Însuși Dodon este anexa unor interese străine pe teritoriul RM. Să fim vigilenți, să nu lăsăm Moldovă pradă afacerilor de spionaj de tot felul”, a îndemnat Andrei Năstase.

La finalul conferinței organizată în fața edificiului Procuraturii Generale, candidatul a mai specificat că este unul din puținii politicieni din RM „fără cheiță în exteriorul țării”.

„În denunțul pe care îl depunem solicităm PG să examineze acțiunile președintelui Igor Dodon, prin prisma articolelor 327, 328, 337. Este vorba de abuz în serviciu, excesul de putere și trădarea de patrie”, a mai spus Andrei Năstase.

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr Dinu Plângău a precizat că documentul a fost conceput de o echipă de juriști care au examinat competențele pe care le are șeful statului și informațiile apărute în investigație. „Am constatat că organele de anchetă sunt obligate să investigheze sub aspect penal acțiunile ori inacțiunile lui Igor Dodon. Este inacceptabil ca în RM să fie comise astfel de infracțiuni”, a mai spus Dinu Plângău.

Amintim că potrivit investigației realizată de Centrul „Dosarul”, în colaborare cu Rise Moldova, în administrația președintelui Rusiei există „Departamentul pentru Moldova”, care este condus de colonelul Serviciului rus de Informații Externe Igor Maslov. Subordonații săi pregătesc rapoarte despre politicieni, personalități publice și organizații neguvernamentale din Republica Moldova, dar și fac PR negru pentru concurenții electorali ai PSRM.

Potrivit investigației, președintele Igor Dodon a transmis documente confidențiale generalului Serviciului rus de Informații Externe, Vladimir Cernov, care coordonează reațeaua de agenți ai Kremlinului din statele vecine.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: