image
Sursa foto: facebook/Dumitru Alaiba

NON-VIOLENȚA este crucială; Acum, mai mult ca niciodată // Dumitru Alaiba

Noi, în această țară, suntem oameni pașnici și răbdători. Un grup de oameni cu suflet de câine a decis să semene ură între noi. Au decis să ne asmuțe unii împotriva altora. Să ne aducă în situația să strigăm unii la alții și poate să ne și lovim. Acum, mai mult ca niciodată, este important să avem un comportament absolut non-violent.

Am văzut, săptămâna trecută, îngrețoșat și, recunosc, înfricoșat, instigările la violențe venite de la Ilan Șor, eroul primului și celui de al doilea raport Kroll. Atâta ură și încurajare directă la violențe împotriva unor oameni concreți nu a existat în discursul public. Publicul nostru încă nu a văzut așa ceva.

Doar câteva exemple aici:

Igor Dodon, ai fost devansat. A fost stabilit un nou record în discursul de ură și violență. Șor l-a stabilit recent. Totuși, tu ai făcut pasul precedent, tu ți-ai adus contribuția la acest curent. Ai fost devansat, dar aportul tău nu va fi uitat. Ești responsabil și de ura ce vine de la Șor.  Ești un nimeni și un nimic.

Un an în urmă, am scris aici:

Igor Dodon, atunci când oamenii vor porni unul împotriva altuia (asta se pare să fie intenția la ceea ce se întâmplă), să știi că ți-ai adus contribuția în cel mai direct mod. Vei fi la fel de vinovat.

Dragă SIS, un an în urmă m-ați chemat ”la o discuție” pentru că am făcut câteva apeluri la proteste pașnice pe facebook. Am refuzat să vin fără citație. Nu ați mai revenit. Vreau să văd cum îl veți trata pe Ilan Șor, care incită deschis la ură și violențe. Voi știți mai bine ca oricine că este o situație periculoasă. Un om politic îndeamnă atacuri asupra oameni concreți într-o societate unde oamenii sunt extrem de enervați. Vreau să văd ce veți face. Vreau să ne și comunicați ce ați făcut în acest sens. Azi, cel târziu mâine. Aici postarea de un an în urmă:

Pedeapsa dură este unicul singur mod de a descuraja avansarea acestui discurs, pentru că la un moment dat va fi târziu. Dodon a zis una, Șor a mai avansat, iar următorul apel s-ar putea să facă oamenii să pornească unii împotriva altora. Eu sunt sigur că anume asta se vrea. Ei se străduie din răsputeri să ne provoace să mergem unii împotriva altora.

Noi măcar de la cineva în acest stat ne putem aștepta la protecție? Sau sunteți chiar toți împotriva oamenilor? Dacă printre voi mai sunt oameni cu demnitate, trebuie să ieșiți acum. Voi știți mai bine ca oricine că dacă CEVA nu se întâmplă urgent, se poate întâmpla ceva grav, ireversibil.

Ieri adunarea pașnică a oamenilor în Nisporeni a fost bruiată de alți „cetățeni ai Nisporeniului” (în realitate oameni loiali PD, trimiși intenționat la eveniment pentru a instiga). Câțiva lideri ai contraprotestului erau îndeosebi de guralivi, din nou cu apeluri la violențe și atacuri la vorbitori, unul dintre care s-a și prezentat ca Șeful Fiscului raionului Nisporeni.

Și în Anenii Noi, tot ieri, susținătorii PD au fost mobilizați pentru a distruge discursul pașnic al protestelor. 

Este clar ce se vrea. Ei vor să înăbușe aceste proteste până în toamnă. Pentru asta trebuie scoasă poliția în plină forță pentru a intimida lumea. Pentru asta, vor încerca să provoace violențe, îmbrânceli. Ei au nevoie de o criză unde să intre în forță. Anume așa se instaurează dictatura. Se crează o criză, după care uzurpatorul ”iese în apărarea oamenilor”. Și nu mai pleacă. Astfel Plahotniuc vrea să iasă din acest blocaj în care s-a găsit (și poate să și amâne alegerile sub acest pretext, pentru că a înțeles că nu controlează rezultatul votului).

Voi ce faceți, nesimțiților? Voi ce faceți cu acești sărmani oameni? V-ați pus în gând să dați foc la țară? Voi vă gândiți cel puțin din când în când la răul pe care îl semănați în societate? Chiar nu a rămas în nici unul din voi nimic omenesc? Voi încotro duceți această țară? Voi chiar nu vă gândiți ce țară o să lăsați în urma voastră când, o dată și o dată, o să plecați? Sau voi nici nu luați în calcul scenariul în care plecați? Să ne stați în gât veșnic? Înseamnă că ați decis să trageți toată țara în întuneric împreună cu voi?

Nu mai suntem copiii din aprilie 2009. Ceea ce ei nu știu să facă este să reacționeze la metode absolut non-violente, pașnice, de protest. Este clar – ei vor violențe. Specialiștii din 7 aprilie 2009 vor să mai încerce același scenariu încă o dată. Ei știu foarte bine să răspundă cu forța și au mai multă forță decât noi vom avea vreodată nevoie.

Să arătăm o non-violență dezarmantă. Față de poliție, față de contraprotestatarii plătiți și provocatori sub acoperire, față de bloggerii și trollii lor (da, non-violență inclusiv online – fără atacuri și înjurături), în primul rând față de autorități. Să fim atât de pașnici, încât să nu știe ce să ne facă.

O să dăm flori polițiștilor și o să îi privim în ochi și o să le zâmbim, arătându-le că nu ne este frică de ei, pentru că ei sunt, frații și vecinii noștri. Oricât de tare nu s-ar strădui șefii lor să ne intimideze cu uniforme în exces, nu avem de ce ne teme. Noi știm că polițiștii vor sări de partea oamenilor foarte curând. Tot ce trebuie este să apară un prim mic grup, din cinci oameni. El există. Ei doar trebuie să găsească suficient curaj ca să facă acest pas.

O să îi cuprindem pe cei, care vin să strige la noi și să ne înjure și nu o să răspundem cu strigăte și batjocoră. Pentru că știm, ei nu gândesc cu capul lor. Ei sunt mai necăjiți ca noi, altfel nu ajungeau să facă ceea ce fac pentru o bucată de pâine și 200 de lei. Suntem și noi, și ei, oameni. Diferențele dintre noi sunt mai mici decât asemănările.

O să ne culcăm în mijlocul drumului și o să trebuiască să ne ridice, unul câte unul. Iar când ne vor da drumul, ne vom culca din nou. Și vom tace. Și nu vor avea nici cel mai mic motiv să aplice violența.

O să ironizăm scremătele disperate ale guvernării și o să râdem de ei. O să arătăm că, orice nu ar face, nu vom răspunde la provocările și apelurile lor. O să vorbească singuri cu ei și cu acei câțiva pe care au reușit să îi cumpere.

Guvernanții au adoptat o tactică de provocatori ordinari. Ei trebuie ignorați, orice nu ar vorbi. Nu răspundem provocărilor și nu interacționăm cu provocatorii.

Nu o să recurgem la ura pe care ne-o instigă, deși de partea cealaltă lucrează specialiști ce au un singur scop – să ne provoace ura. Să crească tensiunea în gloată. Ei știu exact ce fac și știu ce reacție naturală ne provoacă – ura și agresiunea. Și o fac oricum. Pentru că sunt neoameni. Trimit contraproteste, asmut bloggeri și trolli. Bombardează cu dezinformare. Mobilizează în exces poliție.

Trebuie să găsim în noi bunătatea să îi cuprindem pe cei ce sunt trimiși să ne lovească. Este greu, însă pur și simplu trebuie. Dacă vrem să ne atingem scopul, suntem obligați să o facem. Nu ei ne sunt dușmanii. Ei sunt victimele. Ei sunt mai victime ca noi, dealtfel. Oamenii de pe ambele părți sunt la fel de necăjiți și cam la fel de săraci. Doar că unii au permis ura să le intre în suflet, iar alții nu. Încă nu.

La protestul lui Șor nu au mers oligarhi și businessmani. Au mers oameni necăjiți, mințiți, sărăciți, iar după asta cumpărați și umpluți de ură.

Ura și frica nu trebuie să aibă acces în sufletul nostru. Doar așa vom reuși. Doar așa vor tremura în disperare cum să ne mai destabilizeze, văzând că trucurile obișnuite din manualul KGB nu mai lucrează.

Acum, mai mult ca niciodată, este important să adoptăm un comportament absolut non-violent. Sfidător, curajos, hotărât, dar absolut non-violent.

Nici un bine nu se face cu ură în suflet. Cu ură în suflet se face rău. O să zâmbim și o să râdem, pentru că ceea ce vrem noi este binele acestei țări.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: