image
Sursa foto: jurnal.md

DOC: Alexandru Slusari, despre deșeurile de fontă pentru Uzina de la Râbnița: „Serbia a inițiat o anchetă, de ce PG tace”

Fostul deputat Alexandru Slusari a publicat un document al expertizei deșeurilor de fontă din Serbia introduse ilegal la mijlocul lunii martie pe teritoriul RM. Potrivit documentului, doar 50% din deșeuri reprezintă fier, pe când 33% sunt calcar și alte reziduuri.

În acele camioane din Serbia era tot ce vreți, numai nu fontă. Aștept cu nerăbdare cănd compania-importator din România cu fondatorii-prieteni lui Andronache din Chișinău mă dă în judecată. Din informația mea șeful Serviciului Vamal a pornit ancheta internă pe cazul returnării camioanelor, care au fost anterior blocate în Rezina. Am încredere în acest domn și știu că permisiunea privind întoarcerea camioanelor cu marfă-contrabandă a fost oferită fără coordonarea cu dânsul. Pentru mine este evident că ordinul a venit de la autoritatea de mai sus”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de facebook.

Fostul deputat a menționat că în Serbia deja este inițiată o anchetă de către serviciul antifraudă pe acest caz. „Nu înțeleg de ce tace Procuratura Generală din RM”, a menționat fostul deputat.

Amintim că mai multe camioane cu deșeuri urmau să ajungă la uzina metalurgică de la Râbnița în perioada în care aceasta încă nu obținuse autorizația de mediu. În documentele oficiale deșeurile figurau ca fiind fontă, dar un control mai minuțios a stabilit că 75% dintr-un lot era calcar, și doar 16% era fier. În alt lot 59% era calcar. Alexandru Rotaru, expert în metalurgie a declarat în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV că acest caz este grav și că inspectorii de la Ministerul Mediului ar trebui neapărat să calculeze prejudiciul de mediu cauzat de această întreprindere.

La rândul său, deputatul Lilian Carp a declarat că va solicita organelor de drept să investigheze acest caz. „Din ceea ce am văzut este o depășire de atribuții. Acelea sunt niște reziduuri de bolovani toxici, vămuiți drept fontă”, spunea deputatul.

ss

Noutăţile partenerilor

comentarii: