image
Sursa foto: europarl.europa.eu

Alegeri europarlamentare 2019: PPE rămâne cel mai numeros grup // SONDAJ

Formaţiunile de centru-drepta ar urma să constituie prima forţă politică în Parlamentul European (PE) în alegerile europene de la 23-26 mai, dar se constată și o ascensiune a naţionaliştilor eurosceptici, relevă un sondaj publicat vineri, preluat de agențiile de presă.

Această anchetă de opinie - ce exclude Marea Britanie, care urmează să părăsească Uniunea Europeană (UE) - confirmă sondaje anterioare care arată o ascensiune a partidelor de extremă-dreapta, scrie Digi24.

Partidul Popular European (PPE) ar obţine 188 de mandate, socialiştii europeni 142 de mandate şi liberalii 72 de mandate în viitorul Parlament European ce va fi format după alegerile europene din 23-26 mai, relevă estimările publicate vineri de legislativul european cu privire la viitoarea sa componenţă (cea de-a IX-a legislatură), în baza unei selecţii de sondaje naţionale realizate înainte de 26 martie.

Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) ar obţine cu şapte mandate mai multe decât cele cu care era creditat într-o precedentă proiecţie şi ar urma să deţină 188 din cele 705 mandate de eurodeputat. Formațiunea este creditată, astfel, cu 27% din mandatele din PE. Dintre aceste 188 de mandate, 33 ar fi deţinute de aleşi germani din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU) a Angelei Merkel, potrivit sondajului. În aceste condiții, creștin-democratul german Manfred Weber, care este candidatul PPE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, ar avea șanse sporite să obțină acest mandat.

Socialiştii, al doilea cel mai important grup în Parlamentul European, sunt creditaţi cu 20% din mandate (19% în proiecţii anterioare), sensibil mai puţin decât deţin în prezent (25%).

Liga (extremă-dreapta) din Italia şi Rassemblement National (RN, fostul Front Național al lui Le Pen, de extremă-dreapta) din Franţa sunt creditate, în cadrul grupului lor - Europa Naţiunilor şi Libertăţilor (ENF) - cu 61 de mandate, mult mai multe decât cele 37 de mandate pe care le deţin în actualul Legislativ european.

Următoarele formaţiuni ar fi Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR, 53 de locuri), Verzii (51 de locuri), Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL 49 de locuri) şi Europa Libertăţii şi a Democraţiei Directe (EFDD, 30 de locuri).

Numărul membrilor neafiliaţi ar fi de şapte, iar alţi eurodeputaţi - 52.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: