image
Sursa foto: chișinău.md

Trei spitale din municipiul Chișinău vor fi renovate și eficientizate energetic, proiect în valoare de 25 de mil. de euro

Edificiile a trei spitale municipale strategice vor fi reabilitate în cadrul Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău". Instituțiile medicale sunt incluse în lotul de 23 obiective de menire socială din capitală unde vor fi aplicate tehnologii de ultimă generație în materie de energie verde.

Municipalitatea a semnat un contract cu antreprenorul desemnat - compania „Amina &S Services" din Azerbaidjan, care urmează să reabiliteze spitalele „Sfânta Treime", IMSP SCM „Gheorghe Paladi", IMSP SCM „Valentin Ignatenco".

Contractele vor fi finanţate din împrumuturi BERD/BEI, iar lucrările se vor desfășura pe parcursul a 18 luni și prevăd activități de izolare exterioară a clădirilor; înlocuirea tâmplăriei; instalarea sistemelor de ventilație mecanică cu recuperarea căldurii; instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică; instalarea de sisteme termice solare pentru producerea apei calde; sisteme de contorizare inteligentă etc.

Desfășurarea lucrărilor de reabilitare nu va afecta programul de lucru și activitatea instituțiilor beneficiare, anunță primăria Chișinău.

Primarul Ion Ceban, a menționat că la lucrările din instituțiile vizate vor fi utilizate materiale ecologice, iar impactul scontat este eficientizarea energetică a clădirilor și îmbunătățirea condițiilor în aceste 3 spitale strategice al Chișinăului.

Implementarea Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău" a început acum doi ani și prevede renovarea și eficientizarea energetică a 23 de obiective - 6 grădinițe, 14 licee și 3 spitale municipale.

Instituțiile publice au fost selectate din peste 300 de obiective care generează pierderi la bugetul municipal, prin utilizarea neeficientă a alocărilor financiare anuale pentru consum și plata facturilor de întreținere.

Valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de primăria capitalei, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mln. împrumut), BEI (10 mln. împrumut) și Fondul pentru energie E5P (state donatoare - Uniunea Europeană (cel mai mare donator), Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mln. grant).

Noutăţile partenerilor

comentarii: