image
Sursa foto: Digi24

Unul dintre cei mai influenţi editorialişti de la București vine cu mai multe recomandări pentru jurnalişti

Mai multă insistenţă şi incisivitate. Sunt doar câteva dintre calităţile de care ar trebui să dea dovadă un jurnalist, atunci când vrea să obţină un răspuns complet din partea autorităţilor, care de multe ori se eschivează să ofere detalii în cazurile de interes public. Sunt sugestiile făcute de către Cristian Tudor Popescu, unul dintre cei mai influenţi editorialişti de la București. Jurnalistul afirmă că, în România, relaţia presă - funcţionari publici s-a schimbat în bine anume datorită insistenţei mass-media în demersurile pe care le-a făcut.

Cristian Tudor Popescu este un adevărat lider de opinie pentru societatea românească, luând premii an de an și fiind recunoscut drept cel mai bun jurnalist, cel mai bun analist politic și cel mai influent editorialist. Într-un interviu oferit postului nostru de televiziune în cadrul campaniei „Europa te aștept”, Cristian Tudor Popescu a vorbit despre calitățile pe care trebuie să le posede un jurnalist, atunci când este evitat și ignorat de funcționarii publici.

„Trebuie să duceţi un război de gherilă, cum s-a dus şi în România. Acum lucrurile stau ceva mai bine, dar în urmă cu nişte ani se confruntau jurnaliştii din România cu exact aceeaşi situaţie: opacitate, respingere, lipsă de transparenţă din partea instituţiilor statului. Păi domnule, gazetarul are în fişa postului, el are această caracteristică: îl dai pe uşă afară, el intră pe fereastră, altfel el nu e gazetar. Deci, trebuie să ai tenacitatea să ciocăneşti acolo, să dai cu ciocul cum dă ciocănitoarea până când ţi se deschide. Că prima reacţie a instituţie este, ea ştii ce aşteaptă? Să cedezi. Te respinge o dată, de două ori, de trei ori, te deturnează, doar, doar o să zici: băi, lasă-l, mă duc. Nu tre să cedezi! Trebuie hărţuiţi, altă cale nu există”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Editorialistul a mai declarat că, în România, investigaţiile jurnalistice care demască acte de corupţie sau conflicte de interese au consecinţe grave pentru cei vizaţi. Acest lucru a început să fie vizibil din 2004, atunci când în România a demarat reforma în justiţie.

Relația presă - funcţionari publici se poate schimba și în Republica Moldova, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

În România, funcționarii publici nu reușesc să evite presa.

Iar fostul ministru al Justiției de la București Florin Iordache a ajuns renumit după ce s-a blocat la întrebările jurnaliștilor, repetând de cel puțin 24 de ori aceeași sintagmă.

De insistența jurnaliștilor, care încercau să obțină explicații, nu a scăpat nici actualul ministru român al Justiției, Tudorel Toader, în luna februarie, când a declanșat procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Iar în unele cazuri, politicienii români au ajuns să se apere reciproc în fața jurnaliștilor.

Presa din România știe și cum să apere libertatea de exprimare, așa cum a fost și în cazul unor jurnaliști din Timișoara. În luna martie, toate redacţiile din acest oraș s-au unit în cadrul unui protest față de primarul localității, care a adus jigniri repetate presei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: