image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

VIDEO: Discuții fierbinți și divergențe la prima întrunire a PD, PAS, Platforma DA și PSRM; Ce decizii s-au luat

La Parlament au avut loc astăzi discuții între patru fracțiuni parlamentare - cea a Partidului Democrat, a Partidului Acțiune și Solidaritate, a Platformei Demnitate și Adevăr și cea a Partidului Socialiștilor. Discuțiile între cele patru fracțiuni au vizat mai multe subiecte, primordiale fiind situația critică a agricultorilor și situația pandemică.

După întâlnirea care a durat în jur de două ore, reprezentanții fracțiunilor au început să iasă pe rând la declarații. Reprezentanții celor patru fracțiuni au spus că au existat unele divergențe între viziuni, opoziția cerând să fie convocată ședința Parlamentului cât mai urgent, în timp ce majoritatea parlamentară susține că mai întâi să fie elaborate proiectele, identificate acoperirile lor, abia după să fie convocat Legislativul. Până una-alta, s-a decis să fie create două grupuri de lucru, unul privind criza din agricultură, altul referitor la situația pandemică, în special ce ține de învățământ. Aceste grupuri urmează să se întâlnească astăzi la 14:00.

Dumitru Diacov: „Am avut un schimb de păreri destul de fierbinți pe marginea a câtorva subiecte și anume cu situația în agricultură, cu situația legată de Covid și măsurile care trebuie luate în sistemul de învățământ. S-au format două grupuri de lucru cu privire la situația în agricultură și cu situația cu Covidul și ceea ce tebuie să facem în învățământ. Aceste grupuri urmează să aibă consultări și să vină cu propuneri de convocare a Parlamentului. Noi socotim că trebuie să convocăm Parlamentul, dar acest grup trebuie să ne pună pe masă un proiect de decizie coordonat cu instituțiile specializate.”

Igor Grosu: „Fiecare fracțiune și-a expus opinia, sigur că sunt diferențe. Opinia noastră e că noi trebuie să convocăm de urgență o ședință extraordinară a Parlamentului în cel mult șapte zile ca să aprobăm decizii care să vină în ajutorul țăranilor. Coaliția de guvernare are altă abordare, ei cred că mai întâi să identificăm soluții, după care să stabilim data ședinței. Seceta nu de ieri a apărut, așa că această scuză nu ține. Noi rămânem pe poziția noastră, azi la 14:00 vor continua discuțiile. Noi credem că toate instituțiile care au tangențe cu problema agricultorilor trebuie de urgență să vină cu soluții, noi avem soluții, colegii de la Platforma DA au soluții, trebuie doar să ne așezăm și să decidem.”

Alexandru Slusari: „Am avut discuții timp de două ore. Platforma DA a discutat doar despre problema agricultorilor și eu am avut mandat exclusiv să discut doar despre această problemă. Celelalte întrebări nu că n-ar fi importante, dar noi ne-am expus nu o dată și am spus că această guvernare nu a gestionat corect criza pandemică, criza social-economică și noi considerăm că țara are nevoie de alt Guvern. Referitor la discuții, am constatat diferență de abordări. Cea mai mare diferență a fost legată de declararea ședinței parlamentului. Opoziția, în special Platforma DA, am insistat pe fixarea datei ședinței. N-am venit la dialog de dragul bifării că am venit la dialog. E nevoie de rezultate palpabile. Nu poți să vii la agricultorii care stau acum în soare să le spui că am fost la dialog și am convenit să mai mergem la un dialog. E nevoie de decizii palpabile. Chiar dacă un pic s-au apropiat viziunile, n-am reușit să convingem colegii să fixăm data exactă a ședinței Parlamentului. Regretăm foarte mult acest lucru. Unicul lucru pe care l-am convenit e ca azi la 14.00 să se întrunească un grup adhoc, cu reprezentanți de la fiecare fracțiune, miniștri, reprezentanți BNM, să identificăm soluții pentru fermieri, ca guvernul să vină cu propunerea în Parlament. Azi după masă, până mâine, încercăm să găsim soluții.”

Vlad Bătrâncea: „Am propus să nu condiționăm nici noi, nici alții, să implicăm în dialog ministerele responsabile. Colegii din opoziție au propus convocarea cât mai urgentă a ședinței Parlamentului. Poziția noastră e că trebuie să convocăm ședința când vom avea proiecte cu acoperire. De aceea suntem mai reticenți față de convocarea ședinței Parlamentului de dragul ședinței Parlamentului. Show-uri ca cele furnizate la ultimele ședințe ale Parlamentului nu vrem. Evident că pentru prima rundă de discuții nu am ajuns la multe, dar ne-am înțeles că vom mai avea discuții, ne vom convoca în grupurile de lucru.”

Noutăţile partenerilor

comentarii: