image
Sursa foto: Profimedia

Industria de armament din Europa de Est, creștere importantă a producției pentru înarmarea Ucrainei

Industria de armament din Europa de Est a început să producă arme, obuze de artilerie şi alte echipamente militare într-un ritm fără precedent după Războiul Rece, pe măsură ce guvernele din regiune sunt în fruntea eforturilor de sprijinire a Ucrainei în lupta sa cu Rusia.

Aliaţii au început să aprovizioneze Ucraina cu arme şi echipamente militare după invazia declanşată de Rusia la 24 februarie, iar pe parcursul acestui proces şi-au epuizat propriile lor stocuri. Potrivit unei analize realizate de Institutul pentru economie mondială de la Kiel, în primele zece luni ale acestui an SUA şi Marea Britanie au acordat cele mai mari ajutoare militare directe Ucrainei, în timp ce Polonia se plasează pe locul al treilea, iar Cehia pe locul nouă.

Îngrijorate încă de Rusia, unele ţări foste membre ale Pactului de la Varşovia consideră că sprijinirea Ucrainei este un subiect care ţine de securitatea regională. Cu toate acestea, oficialii guvernamentali, reprezentanţii companiilor de armament şi analiştii intervievaţi de Reuters au subliniat faptul că războiul din Ucraina reprezintă şi o nouă oportunitate pentru industria de apărare din regiune, potrivit Agerpres.

„Ţinând cont de realităţile războiului din Ucraina, precum şi de atitudinea vizibilă în multe ţări privind creşterea bugetelor pentru apărare, există o şansă reală de a intra pe noi pieţe şi a ne majora veniturile din exporturi în următorii ani”, a declarat Sebastian Chwalek, directorul general al holdingului de stat polonez PGZ, care controlează peste 50 de companii care produc arme şi muniţie. Acest holding intenţionează să investească până la opt miliarde de zloţi (1,8 miliarde de dolari) în următorul deceniu, mai mult decât dublu faţă de ţinta pe care o avea în vedere înainte de război, a spus Chwalek.

Potrivit acestuia, investiţiile vor include noi facilităţi de producţie amplasate mai departe de graniţa Poloniei cu Belarus, din motive de securitate.

Şi alţi producători de armament au început să îşi majoreze capacităţile de producţie şi se grăbesc să angajeze muncitori, au declarat pentru Reuters reprezentanţi ai unor companii şi oficiali guvernamentali din Polonia, Slovacia şi Cehia. Sebastian Chwalek a dezvăluit că PGZ urmează să producă anul viitor 1.000 de sisteme portabile de rachete antiaeriene Piorun, şi nu toate sunt destinate Ucrainei, comparativ cu 600 de sisteme în 2022 şi 300 până la 350 de sisteme în anii precedenţi. În aceste condiţii, PGZ, care a livrat de asemenea Ucrainei sisteme de artilerie, obuziere, veste antiglonţ, arme şi muniţie, ar urma să îşi depăşească în 2022 obiectivul privind o cifră de afaceri de 6,8 miliarde zloţi, care a fost stabilit înainte de izbucnirea războiului.

Industria de armament din Europa de Est datează din secolul XIX, când cehul Emil Skoda a început să producă arme pentru imperiul austro-ungar. În perioada comunistă, uzine uriaşe din Cehoslovacia, al doilea mare producător de arme din Pactul de la Varşovia, Polonia şi alte ţări din regiune au produs arme pentru conflictele din perioada Războiului Rece alimentate de Moscova în întreaga lume.

„Cehia era un mare exportator de armament şi avem personalul, baza materială şi liniile de producţie necesare pentru a ne majora capacităţile”, a declarat ambasadorul Cehiei la NATO, Jakub Landovsky. OAceasta este o şansă uriaşă pentru cehi să producă mai mult din ceea ce este nevoie, după ce vom dona ucrainenilor stocurile din perioada sovietică. Astfel putem demonstra şi altor ţări că suntem un partener de încredere în industria de apărare”, a adăugat Jakub Landovsky.

„Ţările din Europa de Est sprijină în mod substanţial Ucraina. În acelaşi timp, este o oportunitate pentru ele să îşi extindă industria lor de apărare”, a apreciat Christoph Trebesch, profesor la Institutul pentru economie mondială de la Kiel. Ucraina a primit arme şi echipamente în valoare de aproape 50 de miliarde de coroane (2,1 miliarde de dolari) din partea companiilor din Cehia, iar aproximativ 95% din acestea au fost livrări comerciale, a declarat pentru Reuters adjunctul ministrului ceh al Apărării, Tomas Kopecny. Potrivit acestuia, în acest an exporturile de armament ale Cehiei vor fi cele mai mari de după 1989, iar multe companii din sector au făcut angajări şi au majorat capacităţile de producţie. „Pentru industria de apărare din Cehia, conflictul din Ucraina şi sprijinul oferit au dat în mod clar un impuls nemaivăzut în ultimii 30 de ani”, a spus Tomas Kopecny.

Noutăţile partenerilor

comentarii: