image
Sursa foto: oficial.md

Oazu Nantoi: „Trebuie să fii orb ca să nu vezi că Silvia Radu este candidata lui Plahotniuc” // Interviu

Interviu cu directorul de program la Institutul de Politici Publice, observatorul politic Oazu Nantoi

- Stimate domnule Oazu Nantoi, zece candidaţi şi-au anunţat deja intenţia de a participa la alegerile pentru funcția de primar al mun. Chișinău. Cum credeți, între cine se va da lupta reală? Ce deosebiri observați între actualele şi precedentele alegeri?

Perioada în care a fost ales Dorin Chirtoacă primar general al mun. Chişinău a fost determinată de mai mulţi factori. În primul rând, de incoerenţa legislaţiei naţionale legată de problemele de proprietăţi în municipiu. Și, în loc să fie vândute la licitaţii deschise, cu strigare, ca să fie obținute maximum venituri în bugetul municipiului, loturile se distribuie de la începutul privatizărilor şi până în prezent conform unor proceduri care prejudiciază bugetul municipal şi imaginea Chișinăului.

În consecință, Dorin Chirtoacă nu a avut o colaborare corectă şi responsabilă cu consilierii municipali. În consiliile municipale aveau loc nişte „consolidări” (liberal-comuniste – n.a.), când se vota la pachet distribuirea loturilor, dar pentru public se făcea spectacol. Astfel, municipiul era permanent hărţuit de false altercaţii politice şi geopolitice.

Atât atunci, cât şi acum, am început să facem geopolitică la nivelul mun. Chişinău, mai că nu-l invităm pe Trump şi Putin să facă aici campanie electorală. Ultimele alegeri, din 2015, au purtat de asemenea amprenta acestei abordări absolut incorecte.

În ce măsură este „apolitică” și independentă Silvia Radu, cea care exercită actualmente funcţia de primar interimar și care a anunţat recent că va participa la alegeri în calitate de candidat independent?

Doamna Silvia Radu este candidata promovată de Vladimir Plahontiuc. Trebuie să fii orb ca să nu înţelegi acest lucru. Modul în care a fost prezentată activitatea acesteia în calitate de primar general, începând de la 6 noiembrie, când a fost numită în această funcţie, şi până în prezent, denotă că i se face campanie electorală. La fel, modul miraculos în care socialiştii au votat în tandem cu democrații decizii strategice, cum ar fi bugetul municipal, decizie tărăgănată cu lunile sau ne-votată în genere. Este evident că, începând cu 6 noiembrie, doamnei Silvia Radu i se face campanie electorală.

În opinia mea, celălalt candidat, Ion Ceban, va fi unul decorativ, în calitate de sperietoare pentru alegătorii de dreapta, ca să fie obligați să iasă la alegeri, să nu învingă tancurile lui Putin. Dilema e cine va accede în turul doi. Andrei Năstase este susţinut de partidele de opoziţie sau antioligarhice... Evit să folosesc calificativul „proeuropean”, de altfel unul compromis. Majoritatea politicienilor care se declară proeuropeni fură ca în codru.

Lupta decisivă se va da în turul doi. Nu pot face pronosticuri privind rezultatele concrete, dar Andrei Năstase va lupta să iasă în turul doi şi atunci vom vedea în ce măsură locuitorii oraşului sunt sensibili la situaţia pe care secretarul general al Consiliului Europei, domnul Thorbjorn Jagland, a numit-o „stat captiv”. Este evident că victoria lui Andrei Năstase va fi un pas în direcţia ruinării acestui sistem.

Candidatei Silvia Radu i s-a creat de la 6 noiembrie până în prezent un rating care nu poate fi neglijat. Important este ca Andrei Năstase să iasă în turul doi şi atunci vom vedea în ce măsură societatea este conştientă de situaţia politică pe care o avem în Republica Moldova.

Ce şanse ar avea candidaţii unionişti să acceadă în turul doi, ţinând cont de faptul că numărul unioniştilor a crescut substanţial în ultimii ani?

Nu vreau categoric să vorbesc despre electoratul unionist din cauza că nu mi-a explicat nimeni cum urmează să fie făcută această unire. Ar fi fost mai bine ca domnul Constantin Codreanu să nu-şi înainteze candidatura, căci în Chișinău unionismul are un număr mai mic de adepţi. Valeriu Munteanu este destul de competitiv ca persoană, dar există povara imaginii Partidului Liberal, care nu-i va permite să acceadă în turul doi. Ar fi mai bine ca Valeriu Munteanu să se retragă din cursă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: