image
Sursa foto: jurnal.md

Judecătorul Gheorghe Balan: „S-a creat un zid între judecători și actuala componență a CSM”

Judecătorii nu au încredere în actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii, afirmă judecătorul Gheorghe Balan.

„Nu este o problemă să susțină această evaluare, dar cine va evalua judecătorii, după care criterii și de ce nu se discută problemele cu cei care urmează să fie evaluaț? Se discută unde vrei, la întruniri la care nu participă judecători. Există lipsa de încredere a judecătorilor față de membrii CSM. S-a creat un zid între judecători și actuala componență a CSM”, a declarat Gheorghe Balan în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Judecătorul a acuzat membrii CSM că împiedică convocarea Adunării Generale a Judecătorilor

„Nu se dorește. Actuala guvernare, dar și precedentă nu au avut un plan bine gândit pentru această evaluare”, a mai spus Balan.

La rândul său, experta anticorupție Cristina Țărnă, fost vicedirector al Centrului Anticorupție, a menționat că judecătorii trebuie să fie lăsați să-și delege membrii în CSM.

„Acest CSM a fost criticat dur chiar în 2019 când s-a schimbat guvernarea PD. Este unica instituție care a scăpat ca prin urechile acului privind demisiile care urmat după declarația privind statul capturat. Vedem că anumite persoane continuă să fie susținute, președintele interimar Dorel Musteață. Au luat o decizie controversată prin care și-au extins mandatul pe o perioadă nedeterminată și totodată interzis judecătorulor să se convoace”, a menționat spus Cristina Țărnă, fost vicedirector al Centrului Anticorupție.

Noutăţile partenerilor

comentarii: