image
Sursa foto: businessinsider.com

NASA va testa un robot în Antarctica pentru a-l utiliza într-o viitoare misiune pe o lună a lui Jupiter

NASA va testa un robot care se va deplasa sub gheaţă în viitoarea vară australă din Antarctica, pentru a-l utiliza în 2025 într-o misiune de a găsi dovezi de viaţă extraterestră pe o lună a lui Jupiter, relatează EFE și Agerpres.

Robotul autonom, de un metru lungime, care este capabil să opereze în apă, dispune de rute independente ce îi permit să se deplaseze pe sub gheaţă, a informat marţi Divizia Australiană Antarctica (AAD) într-un comunicat.

Robotul este capabil "să se fixeze pe stratul inferior al gheţii şi să se mişte cu ajutorul roţilor, astfel încât se poate apropia de stratul dintre gheaţă şi apă pentru a efectua măsurători sensibile", a explicat Andy Klesh, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA într-un comunicat.

De asemenea, robotul care va fi testat în Antarctica în jurul staţiei australiene Casey timp de trei săptămâni ar putea rămâne, asemeni unui submarin, instalat perioade de lungi de timp într-un singur loc pentru a economisi energie.

NASA preconizează să ajungă pe Jupiter în 2025 pentru a cerceta una dintre lunile sale îngheţate, Europa, unde se crede că există mari posibilităţi să găsească dovezi ale vieţii extraterestre în Sistemul Solar.

"Misiunea Galileo a NASA pe Jupiter de la sfârşitul anului 1990 a investigat lunile acestei planete, inclusiv Europa. Au fost găsite dovezi ale unui ocean sărat aflat sub stratul gros de gheaţă al Europei, precum şi un fund oceanic stâncos", a declarat Kevin Hand, cercetător al NASA.

"Acest ocean sărat ar putea avea cantitatea dublă de apă a Terrei şi dispune de toate ingredientele necesare pentru a dezvolta în interior organisme simple de viaţă", a precizat expertul de la Jet Propulsion Laboratory într-un comunicat.

Pe luna Europa, NASA va trebui să sfredelaescă între 10 şi 20 de kilometri de gheaţă înainte de a putea ajunge la apă, o problemă care încă nu a fost rezolvată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: