image
Sursa foto: jc.md

Poștași cu salarii de 500 de lei

Salariile mici, sub minimumul de existență, îi fac pe unii poștași să plece peste hotare. Mulți lucrători poștali ridică salarii de câteva sute de lei. Alți angajați ai Poștei Moldovei se jenează să spună ce salarii primesc. Astfel, locurile rămase libere nu sunt atractive pentru cei care caută de lucru. Potrivit Biroului Național de Statistică, coșul minim de consum în Republica Moldova este de circa 1.800 de lei lunar.

O locuitoare a raionului Șoldănești ne-a semnalat că la oficiul postal raional nu sunt poștași și nu are cine să îi aducă ziarele. Trebuie să meargă singură la poștă pentru a-și lua ziarele și facturile. Șefa Oficiului poștal Șoldănești i-a spus că presa nu este distribuită din cauza lipsei poștașilor.

Tatiana Zgurean, directoarea Centrului de poștă Șoldănești, a confirmat că lipsa de poștași este o problemă în acest raion. Din cei patru poștași, doi au plecat din cauza salariilor mici. Una dintre angajate a plecat să lucreze în Italia. Avea un salariu de aproape 1.700 de lei. Cealaltă poștăriță a plecat din cauza că are grad de invaliditate și îi era greu să se deplaseze.

Un șef de poștă care lucrează zilnic de la ora 8.00 până la 17.00, inclusiv sâmbăta până la ora 12.00, ridică un salariu de circa 3.000 de lei.

„Poșta nu își poate îndeplini sarcinile”

„Am apelat la Oficiul forței de muncă, dar nimeni nu vine să lucreze cu așa leafă. Unii poștași din localitățile raionului Șoldănești sunt remunerați cu 500–700 de lei pe lună. Este vorba de satele cu puțini locuitori. În unele centre de poștă, șeful este în același timp și poștaș. Din cei patru poștași angajați la Oficiul postal Șoldănești, unul era pe un salariu de 0,9, iar ceilalți trei pe – 0,7”, a precizat Tatiana Zgurean.

Pentru a ieși din situație, lucrătorii poștali transmit uneori ziarele sau scrisorile prin vecinii în care au încredere. Alteori, le telefonează destinatarilor să vină să-și ridice scrisorile.

Fiecare oficiu poștal raional primește un plan pentru perfectarea abonamentelor de la centru pe care trebuie să îl realizeze pentru anul următor. „Pentru 2019, în localitatea Șoldănești trebuie să facem abonamente în valoare de 60.000 de lei. Lipsa de poștași ne va îngreuna îndeplinirea sarcinilor. În anii precedenți, am luat și locul întâi pe republică”, a mai spus femeia care lucrează din 1989.

Ala Mâțu, angajată a Centrului de poștă Rezina, a refuzat să ne ofere informații despre numărul poștașilor din raion, direcționându-ne la anticamera Centrului de poștă Rezina. „Noi căutăm poștași pentru Șoldănești. Acum se angajează unul”, a declarat femeia, întrerupând discuția telefonică.

La rândul său, Valeriu Amărfii, șeful Centrului de poștă Rezina–Șoldănești, ne-a declarat că oficiile de poștă nu duc lipsă de poștași. „Avem doar un singur caz la Șoldănești și acela va fi ocupat. Lumea lucrează, chiar dacă e mic salariul, sunt plătiți în funcție de numărul de ore și de locuitori”, a spus Amărfii.

La oficiul poștal din Verejeni, Telenești, sunt trei angajate – șefa oficiului și două poștărițe angajate pe un salariu de 0,3. Femeile sunt plătite pentru trei ore de lucru. În realitate, lucrează mai mult, ne-a spus Aurica Hăsnaș, care are un salariu de 570 de lei.

„Sunt la lucru de la ora 8.00 până la 11.00. În acest timp, vine mașina poștei. Vinerea se aduc facturile la telefon, curent electric, scrisori etc. Alerg jumătate de sat în zilele de sâmbătă și duminică. Acum și presa s-a scumpit. Ziarele sunt mai scumpe, nu știm cum vom convinge locuitorii să se aboneze. Lumea e săracă”, ne-a spus poștărița.

Potrivit Biroului Național de Statistică, coșul minimi de consum este de circa 1800 de lei lunar.

Raioanele Sângerei, Briceni și Criuleni nu duc lipsă de poștași

Natalia Tataru, șefa oficiului de poștă din Sângerei, ne-a comunicat că nu duce lipsă de poștași. „În unele sate funcțiile nu sunt suplinite, dar știu exact în care.

Directorul Centrului de poștă Briceni, Valeriu Guțu, ne-a informat că în cele 33 de sate din raion sunt centre de poștă și lucrători. „În unele localități, sunt câte doi–patru poștași și șefa oficiului postal. Numărul poștașilor depinde de cel al locuitorilor. Presa este dusă la timp, scrisorile de recomandare, pensiile pentru bătrâni”, a afirmat Valeriu Guțu.

Directorul centrului de poștă Briceni nu a vrut să ne spună ce salarii ridică un șef de centru poștal sau un poștaș. El ne-a declarat că lefurile sunt calculate după vechimea în muncă, numărul populației deservite, servicii, numărul de ore lucrate etc. Astfel, un șef de poștă poate să ridice un salariu între 2000 și 3000 de lei, iar un poștaș – între 1.000 și 1.500 de lei, uneori și mai mic.

Ion Grecu, șeful Centrului de poștă Criuleni, ne-a spus de asemenea că nu duce lipsă de poștași. „Noi avem 45 de poștași în tot raionul”, ne-a spus el. Când a fost întrebat dacă a primit planul pentru abonarea 2019 și care este suma pe care trebuie să o adune, Grecu s-a scuzat și a spus că nu are timp de vorbă: „Nu avem niciun plan. Fiecare se abonează când vrea și la ce vrea”, a remarcat el.

Jurnal de Chișinău

Noutăţile partenerilor

comentarii: