image
Sursa foto: jurnal.md

Arena Chișinău, FĂRĂ apă, curent, gaz și căi de acces: „Statul riscă să piardă 69 de ha; Costul arenei crește foarte mult”

Proiectul Arena Chișinău a fost inițiat fără ca infrastructura de conectare la utilități publice, apă și canalizare, gaz, telecomunicății și energie electrică să fie planificată și bugetată. Mai mult, s-a uitat chiar și de căile de acces.

Informațiile au fost prezentate astăzi de către reprezentanții de la Agenția Proprietății Publice (APP) și Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) în cadrul unei conferințe de presă.

„Avem un teren de 69 de hectare care a fost trecut din domeniul public în cel privat. Asta înseamnă că în cazul în care statul nu execută obligațiunile financiare, acest teren poate fi privatizat, împărțit în parcele mai mici. La fel ca și bunurile imobile. Avem un edificiu care urmează să fie dat în exploatare, dar fără personal dedicat în compania care gestionează. Nici nu a fost gândit un număr de personal pentru gestiunea arenei. Exploatarea ei nu poate aduce un venit suficient pentru achitarea datoriilor față de firma de construcții”, a declarat directorul Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Moraru.

Potrivit responsabililor de la APP și MEI, costul proiectului tinde să devieze foarte mult de a suma inițială, în procesul de licitație au fost admise încălcări, iar procesul de pregătire a exproprierilor a fost lansat foarte târziu.

„Infrastructura de conectare la utilități publice apă și canalizare, energie electrică, gaz, telecomunicații nu au fost planificată și bugetată. În cea ce ține de căile de acces, proiectele tehnice nu au fost executate, avem doar schițe. Prima intrare se suprapune cu un teren proprietate privată, iar a doua e de pe magistrala Orhei. Conform standardelor tehnice, proiectul trebuie să arate cu totul altfel. În scurt timp sperăm să avem proiectul tehnic. În septembrie 2019, Arena Chișinău trebuia deja să fie conectată la serviciile publice”, a menționat Ion Potlog, consilierul Ministrului Economiei și Infrastructurii.

În cadrul conferinței de presă, directorul Agenției Proprietății Publice a lansat un apel către agenții economici să vină cu propuneri privind valorificarea terenului de 69 de hectare din jurul Arenei Chișinău.

„Și asta ca să valorificăm un flux de vizitatori necesar pentru valorificarea corectă a acestui bun și menținerea lui nu doar din bugetul de stat, ci o posibilă autogestiune”, a spus Eugeniu Moraru.

Amintim că fostul Guvern Filip a majorat cu peste 1 milion 529 de mii de euro investiția pentru construcția centrului multifuncțional „Arena Chișinău” de lângă Stăuceni. Potrivit unei hotărâri propuse de Ministerul Educației, banii suplimentari sunt necesari pentru construcția unei rețele de apă și canalizare, întrucât cea deja existentă în zonă „nu corespunde rigorilor tehnice pentru deservirea unui astfel de obiect”.

Astfel, lucrările urmează să fie acoperite financiar de compania turcă Summa, banii însă urmează să fie întorși într-o perioadă de 11 ani.

Anterior, s-a anunțat că proiectul Arena Chișinău va costa 43 de milioane de euro.

De precizat că partenerul privat, compania Summa din Turcia, este singurul care s-a arătat interesat de concursul organizat de autoritățile de la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: