image
Sursa foto: lexploraterre.com

Mii de pinguini albaştri, descoperiţi morţi pe coasta Noii Zeelande

Mii de pinguini din specia Eudyptula minor (micul pinguin albastru) au fost descoperiţi morţi pe coasta Noii Zeelande în ultimele luni, informează DPA.

Potrivit lui Graeme Taylor, un expert în aceste păsări din cadrul Ministerului dedicat conservării patrimoniului natural şi istoric din Noua Zeelandă (Department of Conservation), deşi numărul exemplarelor de pinguini morţi este neobişnuit, el nu este şi fără precedent, un fenomen similar - de dispariţie în masă a acestor animale - înregistrându-se o dată la circa 20 de ani, ultima dată fiind semnalat în 1998.

Pentru Taylor, moartea păsărilor poate fi pusă pe seama schimbării condiţiilor meteorologice.

Dacă în timpul sezonului de reproducţie, fenomenul climatic El Nino a adus la suprafaţă curenţi mai reci, oferind hrană din abundenţă pinguinilor şi contribuind la reproducerea cu succes a acestora, odată cu apariţia fenomenului La Nina, la sfârşitul primăverii, apa s-a încălzit rapid, împingând curenţii mai reci mai în adânc, şi odată cu aceştia resursele de hrană pentru aceste păsări, notează Agerpres.

"Numărul pinguinilor descoperiţi pe plaje este de câteva mii", a precizat expertul.

Mulţi pinguini mor, de asemenea, în încercarea de a ajunge la ţărm pentru a năpârli în această perioadă a anului. Dacă nu au suficiente rezerve de grăsime, ei nu vor supravieţui acestui proces, care durează două sau trei săptămâni.

Eudyptula minor este cea mai mică specie de pinguin, cu o înălţime de până la 40 de centimetri şi o greutate de 1-2 kilograme. Ea poate fi întâlnită în Noua Zeelandă, Australia de Sud şi Tasmania.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: