image
Sursa foto: jurnal.md

Inflația, la un nou nivel record: În ianuarie a depășit prognoza BNM pentru un an întreg

Rata inflației a ajuns la un nou nivel record, în Republica Moldova. În luna ianuarie, prețurile de consum au crescut cu 16,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Asta după ce în luna noiembrie trecut, inflația ajunsese la nivelul de 12%, iar în decembrie urcase la aproape 14%. Când va conteni creșterea prețurilor la mărfuri și servicii nu este clar. Prognoza de inflație a Băncii Naționale pentru întregul an 2022 a fost depășită deja în prima lună a anului.

Biroul Naţional de Statistică ne informează că prețurile medii de consum în luna ianuarie curent, comparativ cu ianuarie 2021, au crescut cu 16,5%, inclusiv la produse alimentare - cu 21%, mărfuri nealimentare - cu 13,4% și serviciile prestate populaţiei - cu 14,8%. Dintre produsele alimentare, cel mai mult s-au scumpit legumele - cu 17%. La capitolul ”produse nealimentare”, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la carburanți – cu 7,7%, iar în ceea ce privește serviciile prestate populației, cel mai mult au crescut tarifele la gaze – cu peste 27%.

Banca Națională a Moldovei nota în prognozele sale asupra evoluției prețurilor că inflația medie anuală în 2022 va fi de 14 la sută, iar acum vedem că în luna ianuarie a trecut deja de 16 la sută. Fenomenul inflaționist se resimte în întreaga lume, însă cifrele sunt diferite. Dacă în Turcia inflația a ajuns la 48%, iar în Argentina a trecut deja 50 la sută, în alte țări acești indicatori sunt mai moderați. În Rusia, inflația se apropie de 9%, în Statele Unite a ajuns la 7,5%, iar în România și Ucraina acest indicator constituie 8,2 și, respectiv, 10,3%.

Noutăţile partenerilor

comentarii: