image
Sursa foto: Jurnal.md

Un fost colaborator al miliției transnistrene, condamnat la 15 ani de detenție pentru torturarea unui cuplu din Florești

Un fost colaborator al miliției transnistrene a fost condamnat la 15 ani privațiune de libertate pentru infracțiunile de violare de domiciliu, răpire și acte de tortură în privința a doi locuitori ai raionului Florești.

Judecătoria Soroca a admis integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral. Această sentință poate fi contestată la Curtea de Apel Bălți în termen de 15 zile.

„Cu regret, din numărul mare de cazuri de răpire, maltratare și tortură comise de către reprezentanți ai organelor de forță din regiunea transnistreană, această cauză este printre puținele, sau chiar prima,care a ajuns să fie examinată de către instanța de judecată. În celelalte cauze, victimele abuzurilor nu-și pot găsi dreptatea pentru că persoanele responsabile fie nu sunt identificate, fie se eschivează de la urmărire penală. Asociația Promo LEX a atras atenția asupra cazurilor în care grupările compuse din angajați ai miliției transnistrene se deplasează nestingherit prin localitățile din dreapta Nistrului pentru presupusa investigație a crimelor. Acest caz totodată demonstrează că autoritățile constituționale dispun de pârghii și posibilități pentru a finaliza urmăririle penale și pot atrage la răspundere penală infractorii indiferent de locul aflării acestora. Cazul a fost documentat minuțios și administrate eficient probele acuzării, a declarat avocatul Asociației Promo-LEX, Pavel Cazacu.

În acest context, Asociația Promo-LEX îndeamnă repetat autoritățile constituționale să depună eforturi și diligență maximă pentru a-și executa obligațiile pozitive asumate de a atrage la răspundere persoanele care comit ilegalități indiferent de locul comiterii acestora pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit Promo-Lex, în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, angajați ai miliției transnistrene au răpit din propria locuință un cuplu, cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia au fost târâți noaptea, pe drumul pietruit din sat, băgați într-o luntre și transportați în stânga Nistrului la „comisariatul de miliție din or. Camenca”.

Acolo victimele au fost bătute cu bestialitate, plasate în izolatorul de detenție preventivă și învinuite de furt a doi iepuri.

Maltratările au durat pe parcursul a trei zile. Tocmai la data de 12 aprilie 2015, datorită intervenției autorităților constituționale, cei doi locuitori din Florești au avut posibilitatea de a se întoarce acasă.

Expertiza medico-legală, efectuată după eliberarea victimelor, a stabilit numeroase traumatisme fizice, în același timp au fost constatate consecințe psiho-emoționale, ca urmare a presiunilor la care au fost supuse victimele în timpul detenției ilegale.

Cele două victime au fost nevoite să treacă și un curs de reabilitare în cadrul Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, care a eliberat și o expertiză în acest sens ce a fost luată ca probă în cadrul dosarului penal.

Până în ianuarie 2020, cauza penală intentată de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova a fost suspendată pentru că învinuiții se eschivau de la urmărirea penală.

În ianuarie 2020 cauza penală a fost reluată odată ce autoritățile constituționale au reușit să-l rețină pe unul dintre învinuiți. La 20 martie 2020, cauza penală a fost înregistrată pe rol în instanța de judecată și examinată în fond cu pronunțarea sentinței motivate la 5 august 2020.

Noutăţile partenerilor

comentarii: