image
Sursa foto: jurnal.md

Ordin „Gloria Muncii” și 330.000 de lei pentru judecătorul care a demisionat după ce l-a condamnat pe Cebotari la închisoare

Fostul judecător din Ungheni Grigore Șișcanu, care a demisionat din funcție la două zile după ce l-a condamnat pe fostul angajat al „Poștei Moldovei”, Sergiu Cebotari, la opt ani de închisoare, va fi decorat cu Ordinului „Gloria Muncii”. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii cu câteva zile înainte ca Șișcanu să depună cererea de demisie. Odată cu concedierea sa, judecătorul a încasat și o îndemnizație unică, de la stat de aproximativ 330 de mii de lei.

Judecătorul Grigore Șișcanu a depus cererea de demisie la data de 22 martie, motivul invocat fiind „atingerea plafonului de vârstă”. Hotărârea în acest sens a fost semnată patru zile mai târziu, de către președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu.

Curios este faptul că la data de 15 martie, cu câteva zile înainte ca Șișcanu să demisioneze, președintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Șchiopu, a înaintat un demers către CSM în care Ordinului „Gloria Muncii”, pentru fostul judecător.

Mai mult, potrivit calculelor, Șicanu ar fi încasat de la stat cel puțin 330 de mii de lei, odată cu demisia sa. Jurnal TV a încercat să-l întrebe pe fostul judecător pentru ce merite a fost remunerat, însă acesta a fost scurt în declarații.

„Eu nu o să vă răspund la nicio întrebare. Eu nu sunt o persoană publică”, a spus Șișcanu. Iar la întrebarea pentru ce merite va primi Ordinul „Gloria Muncii”, Șișcanu a răspuns: „Pentru că am muncit 39 de ani”.

Precizăm că fostul judecător Grigore Șișcanu trăiește într-o locuință de peste 300 de metri pătrați, în satul Măcărești, din raionul Ungheni. Casa are două niveluri și e construită din piatră albă. În ogradă se află un garaj și o șură. Terenul aferent este înconjurat de un gard și duce spre râul Prut, care se află la o distanță de cel mult 500 de metri de locuința familiei Șișcanu.

Fostul judecător a acaparat și terenurile aferente locuinței sale devenind proprietar prin alte contracte translative de posesie și de folosința, potrivit declarației de avere. La fel, Șișcanu deține și un apartament de 150 de metri pătrați. Anterior, presa a scris că în timp ce era președinte al Judecătoriei Nisporeni, Șișcanu ar fi acaparat două terenuri chiar lângă instituția de stat, pe care le-a înregistrat pe numele fiului său, Alexandru. Judecătorul a refuzat să spună cum a fost posibil acest lucru.

Grigore Șișcanu mai declară două automobile. O mașină marca Honda CR-V, cumpărată în 2014 cu 350 de mii de lei, și un autoturism VAZ, procurat în 2012 cu 12 mii de lei. Grigore Șișcanu are un salariu anual de aproape 200 de mii de lei și o pensie de aproximativ 126 de mii de lei. La fel, fostul judecător ar mai gestiona o afacere cu comercializarea mierii de albini. În 2017 acesta i-a adus venituri de peste 30 de mii de lei din această afacere. Judecătorul ascunde faptul că ar fi proprietarul unui iaz din apropierea satului Șișcani, raionul Nisporeni.

Fiica lui Grigore Șișcanu, Irina Pacernin, este avocată cu acte în regulă începând cu 17 iunie 2009. Întâmplător sau nu, dar și cumnata sa, Veronica Șișcanu, a intra în posesia licenței de avocat tot la 17 iunie 2009. Irina Pacernin, împreună cu soțul Constantin, figurează în calitate de fondatori ai firmei Xeres SRL, fondată în noiembrie 2004. În anul 2013, întreprinderea a intrat în posesia unui imobil cu suprafața de 105,2 metri pătrați de pe strada Suveranității, din centul orașului Nisporeni. Tot aici își are biroul de avocat, Alexandru Șișcanu, feciorul fostului judecător. Fiica lui Grigore Șișcanu, Irina Pacernin, mai deține un apartament în orașul Nisporeni, care însă ar intenționa să-l vândă, potrivit panoului afișat pe fațada clădirii. Avocata conduce un automobil Mercedes, model C 200, înmatriculat în Italia, care potrivit site-urilor de specialitate ar costa de la 39 de mii de euro, în varianta cea mai simplă. Aceasta nu a fost de găsit la locul de muncă pentru a explica din ce suse și-a procurat automobilul de lux.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: