image
Sursa foto: foto simbol

Curtea Supremă a Turciei a anulat sentinţele de închisoare pe viaţă pentru trei jurnalişti

Curtea Supremă a Turciei a anulat vineri sentinţele de închisoare pe viaţă pentru trei jurnalişti condamnaţi pentru legături cu reţeaua clericului Fetullah Gulen, a anunţat agenţia turcă de ştiri Anadolu, citată de Reuters.

Instanţa a respins acuzaţiile de încălcare a Constituţiei în cazul jurnaliştilor Ahmet Altan şi Nazli Ilicak, însă a menţinut acuzaţiile de colaborare cu reţeaua lui Gulen, pe care autorităţile de la Ankara o consideră responsabilă pentru lovitura de stat eşuată din 2016.

Un al treilea jurnalist, Mehmet Altan, fratele lui Ahmet Altan, a fost achitat pentru ambele acuzaţii din lipsă de probe.

O instanţă inferioară va rejudeca dosarele celor trei jurnalişti, în urma verdictului de vineri.

Reuters notează că cei trei jurnalişti au fost reţinuţi la scurt timp după tentativa de lovitură de stat, dar Mehmet Altan a fost eliberat ulterior.

La trei ani de la lovitura eşuată de stat, peste 77.000 de persoane au fost arestate şi aşteaptă să fie trimise în judecată şi aproape 150.000 de funcţionari publici şi militari au fost destituiţi sau suspendaţi din funcţii.

Grupurile care militează pentru respectarea drepturilor omului, dar şi aliaţii occidentali ai Turciei au criticat în repetate rânduri acţiunile autorităţilor şi l-au acuzat pe preşedintele Erdogan că se foloseşte de pretextul loviturii eşuate de stat pentru a reprima opoziţia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: