image
Sursa foto: Corriere della Sera

Sportivă paralimpică de origine română, ținta unui atac rasist revoltător în Italia: Tatăl tinerei a ajuns la spital

O sportivă paralimpică de origine română, în vârstă de 23 de ani, membră în echipa națională de baschet a Italiei, care se află în scaunul cu rotile, a fost insultată la Ardea, lângă Roma, de un bărbat care i-a strigat că e o „străină handicapată” și ar trebui să se întoarcă în țara ei. Tatăl tinerei, care a sărit în apărarea fiicei sale, a fost agresat și a ajuns la spital.

Beatrice Ion locuiește la Ardea împreună cu familia ei și, pe lângă faptul că este o sportivă paralimpică cu performanțe, este studentă. Suferă de poliomielită de la vârsta de 3 luni și nu poate să meargă, motiv pentru care folosește un scaun cu rotile, relatează Corriere della Sera.

Aflată împreună cu părinții într-o parcare din apropierea locuinței sale, a fost insultată cu fraze rasiste de un cetățean care voia locul de parcare pentru persoanele cu dizabilități. „Străini de c...t ce sunteți, întoarceți-vă în țara voastră!”, a strigat furios bărbatul. Plin de nervi, a strigat apoi către Beatrice: „handicapată de c...t”.

Tată tinerei a fost bătut și a ajuns la spital, iar mama, amenințată.

Familia Ion locuiește în Italia de aproape 20 de ani, iar Beatrice are cetățenie italiană de aproximativ 6 ani. Și-a exprimat mâhnirea pentru cele întâmplate printr-un mesaj postat pe Facebook:

„Lăsând la o parte jignirile pe care mi le-a adus pentru că sunt o persoană cu dizabilități, mi-a spus că suntem „străinii p...i” și că ar trebui să ne întoarcem în țara noastră. Să nu-mi spuneți că nu există rasism în Italia, pentru că eu l-am trăit astăzi, după 16 ani în această țară. Este pentru prima oară când sunt atacată în legătură cu naționalitatea mea. Până acum se legau doar de dizabilitatea mea.”

Tânăra a mai spus: „Locuiesc în Italia de 16 ani, am cetățenia italiană, am făcut toate școlile aici și studiez într-o universitate italiană. Joc în echipa națională paralimpică de baschet, în scaunul cu rotile, și mă consider în întregime italiană și totuși am fost atacată, tata a fost atacat.”

Beatrice joacă baschet de la vârsta de 11 ani și a câștigat cu echipa Santa Lucia 3 campionate de tineret, 2 sezoane, 3 Super Cupe italiene, 3 Cupe italiene și a participat la Campionatele Europene Lignano Sabbiadoro din 2018. În prezent joacă la Amicacci Giulianova.

Luca Pancalli, președintele Comitetului Paralimpic italian, și-a exprimat solidaritatea cu familia de români: „Este incredibil că încă mai trebuie să discutăm despre astfel de episoade de ură, violență și ignoranță. Îmi exprim solidaritatea față de familia sportivei Beatrice Ion, membră a echipei naționale paralimpică de baschet.”

sursa: digi24.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: