image
Sursa foto: AP

Comisia de la Veneția și-a publicat opinia despre legea PG; Maia Sandu: Guvernul a fost demis în baza unui verdict mincinos

Modificările făcute la Legea Procuraturii, în iulie și septembrie, nu contravin standardelor internaționale. Este concluzia Comisiei de la Veneția care și-a publicat Opinia scurtă, adoptată în baza solicitării Curții Constituționale, pe marginea legii privind modificarea Legii procuraturii, adoptate în septembrie 2019.

Comisia constată că standardele europene permit ca alte organe să coopereze cu Consiliul Superior al Procurorilor, să aiba un rol în alegerea Procurorului General, însă o parte substanțială a deciziei trebuie să fie a CSP.

La fel, Comisia subliniază că intervenția legislatorului în timpul unei proceduri în desfășurare poate fi justificată dacă procedura este ineficientă, injustă care ar putea duce la excluderea unor candidați sau includerea altora, în baza unor temeiuri dubioase.

Comisia de la Veneția mai spune că este la discreția Curții Constituționale moldovenești să decidă în final dacă legea este sau nu constituțională. Cert este faptul că Comisia de la Veneția nu a identificat neconformități cu standardele europene.

„S-au grăbit să-și pună un procuror general obedient, fără să aștepte concluziile Comisiei”, a comentat fostul premier Maia Sandu.

„Modificările pentru care Guvernul nostru și-a angajat răspunderea în noiembrie urmează același concept, așadar, sunt și ele conforme acestor standarde. După angajarea răspunderii, Dodon și socialiștii lui au țipat în gura mare că legea încalcă standardele internaționale. Iarăși au spus minciuni. Au avut obrăznicia să vorbească în numele Comisiei de la Veneția înainte ca aceasta să examineze chestiunea. Și în baza verdictului mincinos au demis Guvernul”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis pe 12 noiembrie cu voturile deputaților PSRM și PD. Moțiunea a fost inițiată de socialiști după ce Guvernul Sandu și-a asumat răspunderea pentru modificările la legea PG.

Opinia Comisiei de la Veneția cu privire la modificările la Legea PG by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: