image
Sursa foto: Jurnal.md

ANRE nu renunță la SCUMPIRI: Care sunt noile prețuri plafon pentru benzină și motorină

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică majorează din nou preţul plafon pentru comercializarea carburanţilor.

De mâine, operatorii petrolieri vor afişa preţuri mai mari pentru benzină cu 34 de bani, iar pentru motorină - cu 32 de bani.

Se întâmplă după ce, acum două săptămâni, ANRE a scumpit benzina cu 64 de bani, iar motorina - cu 66 de bani. Ulterior, după ce au fost anunțate proteste și la solicitarea premierului Pavel Filip, autoritatea și-a anulat propria decizie, precizând că va face calcule suplimentare.

Astfel, preţul plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 va fi de 19 lei şi 49 de bani. Totodată, motorina se scumpeşte până 17 lei şi 41 de bani.

Noile preţuri plafon vor fi valabile în perioada 13 - 26 iunie.

În această perioadă, petroliştii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţi la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE.

Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Consumatorii care observă preţuri mai mari pe piaţă sunt îndemnaţi să anunţe ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email [email protected].

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: