image
Sursa foto: jurnal.md

Ministrul român de Externe, critici extrem de dure pentru guvernarea de la Chișinău; MAEIE le-a „scăpat” elegant din vedere

Critici dure din partea Ministrului de Externe al României la întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe al RM. „Șeful diplomației române a atras atenția, cu fermitate, asupra problemelor generate de schimbarea de guvernare de la Chișinău. (...) Sprijinul partenerilor externi de dezvoltare ai RM va trebui reevaluat și condiționat strict, fiind necesară ajustarea sa corespunzătoare în funcție de angajamentul real demonstrat de noul Guvern socialist. (...) Sprijinul României, inclusiv financiar, nu va putea continua în parametrii preconizați, urmând a fi reorientat și strict condiționat de continuarea reformelor”, se spune în comunicatul emis de Ministerul de Externe al României.

De cealaltă parte, dacă citim comunicatul Ministerului de Externe al RM, aflăm doar că „cei doi miniștri au efectuat un schimb consistent de opinii”.

„Comunicatul e unul dintre cele mai dure comunicate emise de către o țară cu care avem un parteneriat strategic în urma unei întrevederi cu un Ministru de Externe al RM. Dacă tonul comunicatului este atât de dur, e ușor de presupus că întrevederea propriu-zisă a fost și mai dură”, comentează fostul ministru de Externe, Nicu Popescu.

În comunicatul Ministerului de Externe al României se spune:

„Șeful diplomației române a atras atenția, cu fermitate, asupra problemelor generate de schimbarea de guvernare de la Chișinău, determinată de Partidul Socialiștilor, într-un moment esențial pentru reforma justiției în RM, schimbare contrară intereselor pe termen mediu și lung ale RM și ale cetățenilor săi. Ministrul român a menționat progresele importante realizate de RM în cele cinci luni de mandat ale Guvernului Maia Sandu, în implementarea reformelor necesare apropierii de UE, în scopul promovării valorilor democrației și statului de drept, în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției, precum și în domeniul economic și social.

În condițiile schimbării de Guvern de la Chișinău, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat că sprijinul partenerilor externi de dezvoltare ai RM va trebui reevaluat și condiționat strict, fiind necesară ajustarea sa corespunzătoare în funcție de angajamentul real demonstrat de noul Guvern socialist în continuarea reformelor asumate mai ales privind justiția și administrația, respectiv prin Acordul de Asociere încheiat cu UE, respectiv acordul cu FMI, cu respectarea principiilor democratice și ale statutului de drept.

În acest context, ministrul român al afacerilor externe a arătat că sprijinul României, inclusiv financiar, nu va putea continua în parametrii preconizați, urmând a fi reorientat, în funcție de acțiunile concrete ale noului Guvern, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a RM, precum și strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a RM și avansarea parcursului său european.” Aici comunicatul integral.

Iar din comunicatul emis de Ministerul de Externe de la Chișinău despre aceeași întrevedere aflăm că:

„Cei doi miniștri au efectuat un schimb consistent de opinii pe marginea stadiului actual și perspectivelor relațiilor bilaterale dintre RM și România, o atenție aparte fiind acordată evoluțiilor politice de la Chișinău și impactul acestora asupra dialogului politic cu autoritățile de la București.

Ministrul Ciocoi a ținut să sublinieze faptul că schimbarea Guvernului Maiei Sandu cu un nou guvern tehnocrat, în circumstanțele politice bine cunoscute care se încadrează într-un proces democratic, nu trebuie să aibă în niciun fel un impact negativ asupra dezvoltării relațiilor privilegiate dintre cele două țări vecine, pe care noul guvern de la Chișinău dorește să le extindă și să le aprofundeze în baza parteneriatului strategic bilateral.

Șeful diplomației moldovenești a reiterat interesul Republicii Moldova de a se bucura în continuare de sprijinul României în realizarea în deplină măsură a agendei de reforme prevăzute de Acordul de Asociere RM-UE, inclusiv în ceea ce privește edificarea statului de drept, asigurarea independenței justiției și lupta împotriva corupției.” Aici comunicatul integral.

Fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, afirmă că acesta este unul dintre cele mai dure comunicate emise de către o țară cu care avem un parteneriat strategic în urma unei întrevederi cu un Ministru de Externe al RM.

„Dacă tonul comunicatului este atât de dur, e ușor de presupus că întrevederea propriu-zisă a fost și mai dură. În istoria politicii externe a RM, țara noastră a „beneficiat” de un astfel de „tratament special” doar în primii doi ani ai președinției lui Voronin, apoi timp de 3 luni după 7 aprilie 2009 și în ultimul an al lui Plahotniuc. Mai rău este că ceea ce spune comunicatul MAE al României este de fapt ceea ce cred și restul Uniunii Europene, Ucraina și SUA despre noua guvernare din Moldova. Or când UE, SUA și singurii doi vecini pe care îi ai – România și Ucraina - vorbesc cu tine scrâșnind din dinți, e clar că politica externă este în criză. O „politică externă echilibrată” înseamnă relații bune cu toată lumea, nu doar cu o singură țară (care reprezintă numai 8% din comerțul exterior al țării noastre și se află la 700 km depărtare).

Motivul pentru care cu Moldova se vorbește (și se va vorbi încă mult timp) printre dinți este simplu: UE, SUA, României și Ucrainei li s-au spus cam o tonă de minciunele și li s-au adus cam tot atâtea ofense. Politica externă este dezechilibrată nu din cauza MAEIE-ului sau a Ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, unul dintre cei mai experimentați diplomați din istoria țării noastre. Însă domnul Ciocoi se află acum în rolul lui Sisif. Va căra piatra diplomației la deal, o va tot căra, dar reputațiile, declarațiile și credibilitatea colegilor de guvern o vor tot împinge înapoi cu mult mai mult succes decât va reuși domnul Ciocoi să împingă această piatră la deal. Or nu poți avea „politică externă echilibrată” atunci când pilonii guvernării actuale – Președintele, Prim-Ministrul și Ministrul Apărării au dat atâtea declarații dezechilibrate despre Ucraina, Uniunea Europeană, România și SUA încât nici cinci Ministere de Externe nu le vor mai putea repara”, a comentat Nicu Popescu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: