image
Sursa foto: Jurnal.md

Pedeapsa lui Filat a fost redusă cu aproape doi ani: Ce a stat la baza deciziei

Vladimir Filat ar putea să iasă mai devreme din pușcărie. Pedeapsa fostului premier, condamnat la nouă ani de închisoare, a fost redusă cu 685 de zile, adică un an şi zece luni.

Cererea avocaților lui Filat a fost admisă marți de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. La baza încheierii a stat hotărârea CEDO privind condiţiile de detenţie.

„Urmare a deciziei CEDO prin care s-a indicat asupra remediului național privind condițiile de detenție. Noi am depus cerere în conformitate cu noua procedură și instanța de judecată a admis această cerere și a dispus compensarea zilelor petrecute în detenție”, a declarat avocatul Victor Munteanu pentru Jurnal TV.

Potrivit Codul de Procedură Penală, Vladimir Filat este în drept să ceară eliberarea înainte de termen, dat fiind că a ispășit două treimi din pedeapsă.

Avocatul a mai menționat că „Este prematur să discutăm această chestiune, atâta timp cât noi nu am văzut nici partea motivată a acestei hotărâri. După ce vom avea partea motivată hotărârii, atunci ne vom expune și vom decide ce facem în continuare”, a spus Victor Munteanu pentru Jurnal TV.

Codul de Procedură Penală prevede ca persoanele deţinute cel puţin zece zile în condiţii inumane sau degradante să poată solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri băneşti.

Vladimir Filat s-a plâns la CEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată. În luna octombrie curent, Filat va marca patru ani de când a fost încarcerat.

Dacă facem un calcul simplu, observăm că termenul aflării după gratii adunat cu perioada redusă este egal cu 5 ani şi 10 luni de închisoare. Astfel, legea permite eliberarea înainte de termen, întrucât două treimi din pedeapsă au fost consumate. Vladimir Filat a fost condamnat pe 27 iunie 2016 de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la nouă ani de închisoare.

Decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. În prezent, dosarul este la CEDO. Fostul premier este învinuit de trafic de influență și corupere pasivă. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: