image
Sursa foto: mia.mk

Protestele „vestelor galbene” se extind spre Europa de Est

Protestele „vestelor galbene” din Franța îi inspiră și pe alți europeni nemulțumiți de politicile guvernamentale. După Belgia și Germania, demonstrațiile ajung într-un alt stat membru UE - Croația.

Partidul neparlamentar Slobodna Hrvatska este cel care s-a ocupat de organizarea „vestelor galbene” în Croația, rezultatul fiind un grup de Facebook cu peste 10.000 de membri.

Aceștia urmează să protesteze, sâmbătă, în capitala Zagreb, precum și în orașele Pula și Rijeka, potrivit mia.mk, site-ul agenției de presă macedonene. Sursa citată mai scrie că manifestanții sunt nemulțumiți de statutul lor social.

În Franța, autorităţile franceze au început să investigheze mai mult conturi false de pe reţele de socializare, care au fost folosite ca să convingă cât mai mulţi oameni să se alăture vestelor galbene. Ancheta va fi coordonată de o instituţie specializată în protejarea siguranţei naţionale.

Oficialii de la Paris au fost alertaţi de multiplicarea numărului de conturi false care au început să distribuie imagini cu oameni bătuţi grav de poliţie. Acestea nu aveau nicio legătură cu protestul vestelor galbene, dar erau prezentate ca şi când erau de la demonstraţiile din ultimele săptămâni din Franţa.

Potrivit cotidianului britanic The Times, care citează surse din anchetă, aceste acţiuni au fost coordonate de Rusia, dar autorităţile franceze au spus că e prea devreme pentru a afirma asta.

Moscova a fost acuzată de implicare împotriva lui Emmanuel Macron și în campania prezidenţială din 2017.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: