image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Ștefan Gheorghiță: „Trebuie să ne învățăm să trăim cu Covid-19 respectând recomandările medicilor”

„Noi, medicii, înțelegem relaxarea măsurilor, efectuată de autorități, dar modul în care se relaxează cetățenii nu-l înțelegem și ne e teamă că acest lucru ar putea contribui la o creștere a numărului de infecții” . Declarația a fost făcută de Ștefan Gheorghiță, șeful secției supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică în cadrul unei ediții speciale de la JurnalTV.

Medicul a menționat că este îmbucurător că RM înregistrează pe parcursul ultimelor săptămâni o scădere ușoară a numărului de persoane infectate. Totodată la momentul actual peste 60% din numărul total de persoane infectate s-au vindecat.

„Trebuie să ne învățăm să trăim cu acest virus, pentru că el nu va dispărea în curând. Înțelegem relaxarea permisă de autorități, dar modul în care se relaxează cetățenii noi nu-l înțelegem. Mulți nu poartă măști ori le utilizează incorect. Intrând în spații închise, în magazine, și-o aplică în grabă de parcă ar face-o pentru cineva, când de fapt o fac pentru a se proteja pe sine și pe cei apropiați. Masca, indiferent de tipul ei, trebuie schimbată o dată la trei ore”, a spus medicul.

La momentul actual rata de contagiozitate în RM e de 0,83 %, adică în medie o persoană poate infecta mai puțin de un om. „Ne-am dori ca această rată să fie și mai mică, dar pentru aceasta e nevoie să ne mobilizăm cu toții. E cazul să ne abținem în continuare de la unele obiceiuri pe care le făceam înainte de pandemie. În special oamenii care au vârsta peste 60 de ani ar trebuie să evite să iasă din casă, dacă nu au un motiv serios pentru aceasta”, a menționat expertul

Ștefan Gheorghiță a mai relevat că pe moment în municipiul Chișinău se înregistrează cea mai mare rată de infectări deoarece aici avem cea mai mare densitate a populației, peste 800 000 de locuitori. Spre deosebire de raioane, sate, la Chișinău oamenii utilizează zilnic transportul public, fapt care crește riscul de infectare. Totodată, dacă înainte în magazinele din Chișinău intrau doar câte cinci, șase cumpărători, acum nimeni nu mai monitorizează acest aspect.

„Vedem aglomerația din stațiile din Chișinău. Dacă nu sunt locuri pe scaune, oamenii mai bine ar mai aștepta, altfel se expun riscului. Noi, medicii, nu înțelegem nici situația din parcul de distracții de la Orhei, plin de oameni, copii. Nu înțelegem o astfel de relaxare. Oamenii trebuie să țină cont în continuare de recomandările medicilor. Evoluția epidemiei depinde de populație, de responsabilitatea oamenilor” a conchis medicul.

Amintim că la momentul actual în Republica Moldova sunt înregistrate 18 141 de cazuri de infectare cu Covid-19. Totodată peste 600 de persoane au decedat din cauza acestei infecții.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: