image
Sursa foto: jurnal.md

25 de zile în greva foamei; Care e situația celor doi deținuți de la Tiraspol încarcerați pentru insultarea „președintelui”

Oleg Horjan și Serghei Mirovici, încarcerați în stânga Nistrului, continuă greva foamei anunțată acum 25 de zile. Deși se cunosc puține detalii despre condițiile de detenție, se știe că starea de sănătate a celor doi s-a înrăutățit simțitor. Despre asta au anunțat mai mulți activiști civici din stânga Nistrului, dar și avocata unuia dintre deținuți.

Activistul civic Ghenadii Ciorba a declarat în cadrul unei conferințe la IPN, că situația lui Oleg Horjan și a lui Serghei Mirovici este întruchiparea fărădelegilor care au loc în stânga Nistrului. Celor doi le-au fost fabricate dosare penale pentru că au îndrăznit să vorbească public despre fărădelegi și au dat și numele celor vinovați. „Acești doi oameni, aflându-se după gratii, în semn de protest împotriva actualei situații cu privire la drepturile omului din regiune și cerând accesul reprezentanților organizațiilor internaționale, au declarat greva foamei, care durează deja de 25 de zile”, a menționat Ghenadii Ciorba.

Horjan și Mirovici solicită întrevederi cu ambasadorul Federației Ruse, cu ambasadorul SUA și cu reprezentanții Uniunii Europene, OSCE și ai mass-media, pentru a le comunica tot adevărul despre lucrurile care au loc în regiunea transnistreană.

„Pentru că o perioadă îndelungată refuză să mănânce, Serghei Mirovici deja nu se poate ridica, iar Oleg Horjan se deplasează cu mare dificultate. Există un mare pericol pentru viața celor doi deținuți politici, însă administrația transnistreană nu întreprinde nici o măsură pentru a-i salva”, a mai spus Ghenadii Ciorba.

Nadejda Bondarenco, activistă civică, a menționat că Oleg Horjan tot timpul a luptat pentru drepturile oamenilor, fiind unicul deputat de opoziție din așa-zisul soviet suprem. Chiar dacă a organizat vreo acțiune de protest, a respectat prevederile legale, fiind de meserie jurist. Pe 6 iunie 2018, a fost reținut chiar în sala de ședințe a sovietului din Tiraspol, fiind condamnat la patru ani și jumătate de închisoare. I s-a imputat „comportament violent în raport cu forțele de ordine”, ceea ce nu s-a întâmplat de fapt.

Deși nu a existat componentă de infracțiune, Oleg Horjan a fost întemnițat pentru ca să nu poată participa la așa-zisele alegeri din regiune. El se bucură de susținerea cetățenilor, iar regimului de la guvernare îi este frică de acest lucru, spune Nadejda Bondarenco. Despre celălalt deținut, Serghei Mirovici, activistă civică a precizat că a fost condamnat la trei ani pentru „insultarea președintelui”, după ce a participat la o acțiune de protest.

Alina Palii, avocata lui Oleg Horjan, a declarat că pe 23 iunie 2020, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a constatat că Horjan se află ilegal în detenție și că a fost condamnat de către instanțe neconstituționale. Toate materialele cauzei urmau să fie îndreptate Procuraturii Generale, ca să fie întreprinse măsuri pentru eliberarea acestuia. Nu s-a întâmpla însă nimic.  Detenția ilegală continuă. Avocații solicită implicarea autorităților constituționale pentru a le face dreptate acestor oameni.

Oleg Horjan își ispășește pedeapsa în penitenciarul nr. 1 din satul Glinoe, raionul Grigoriopol.

Avocata a comunicat că Horjan a avut dreptul la ispășirea condționată a pedepsei în libertate, după ce a petrecut mai mult de o treime din termen în penitenciar.

Însă în luna iulie curent, Horjan a fost vizitat de un anchetator din Tiraspol. S-a constatat că împotriva lui ar putea fi deschis un nou dosar penal. Temei pentru acesta a fost un articol publicat în presa de la Tiraspol, în care Horjan a numit autoritățile Transnistriei „marionete” și, potrivit anchetei, l-a insultat pe Vadim Krasnoselski, liderul nerecunoscut din această regiune.

Noutăţile partenerilor

comentarii: