Contractul are o valoare de 30.000 de dolari şi este valabil până la finele anului 2018, pentru o perioadă de jumătate de an. Banii ar urma să fie plătiți în două rate a câte 15.000 de dolari.

În plus PDM ar urma să acopere și costurile administrative estimate la 3% din valoarea contractului, bani ce sunt necesari pentru servicii telefonice, deplasări, abonamente etc.

În schimb Cogent se angajează să ofere servicii de relații publice, care ar putea include (dar nu sunt limitate la) "cercetarea și analiza chestiunilor prioritare, consilierea clientului în materie de geopolitică relevantă, elaborarea și distribuirea unor materiale colaterale inclusiv un buletin lunar, identificarea oportunităților privind evidențierea unor subiecte importante de știri din relațiile bilaterale SUA-RM pentru audiențele relevante, organizarea accesului la membri ai mass-media și sectorului non-guvernamental la necesitate".

În plus se prevede că "la solicitarea clientului, pot fi organizate întrevederi cu reprezentanții organizațiilor mass-media și neguvernamentale".

De notat că la doar câteva zile de la semnarea contractului, în mass-media din SUA a apărut un articol laudativ referitor la reformele iniţiate sau realizate de actuala guvernare, fiind citat doar Ministrul Finanţelor, Octaivian Armaşu, şi fără a se face vreo referinţă la opinia critică a reprezentanţei diplomatice a SUA în Moldova.

Primul contract cu această companie a fost semnat pe 29 decembrie 2017 şi era în valoare de 120.000 de dolari, pentru o perioadă de jumătate de an.

Potrivit publicației americane Politico, Cogent Strategies LLC a fost lansată la mijlocul lunii noiembrie 2017 de Kimberley Fritts. Ultima a reușit să exercite, doar aproape o lună de zile, funcția de director executiv al Grupului Podesta, după care a părăsit compania, fondând o nouă firmă.

Mulți dintre cei mai buni lobbyiști ai Podesta Group au urmat-o pe Fritts la noua companie, susține Politico. Se pare că printre acești clienți se numără și democrații lui Vlad Plahotniuc.

De notat că firma Cogent este deja a patra companie cu care PD a lucrat în ultimii trei ani, iar cheltuielile trec de un milion de dolari, notează Mold-Street.

lobbylobby