image
Sursa foto: jurnal.md

Majoritatea parlamentară, împotriva unei comisii de anchetă privind finanțarea fundațiilor lui Plahotniuc și Dodon

Majoritatea parlamentară a respins astăzi includerea pe ordinea de zi a unei inițiative legislative a fracțiunii PCRM privind finanțarea fundațiilor de caritate ale președintelui Igor Dodon și a șefului PD, Vladimir Plahotniuc. Totodată, a fost respinsă și propunerea comuniștilor de creare a unei comisii parlamentare care să investigheze modul de finanțare a acestor fundații.

„Inițiativa legislativă a fost elaborată mai devreme decât majoritatea parlamentară și apropiații lor, socialiștii, au devenit îngrijorați de finanțărițe din afara bugetului. A fost inițiată în octombrie 2018, după ce presa s-a adresat la avocatul parlamentar pentru drepturile omului cu întrebarea dacă nu este un abuz folosirea numelor politicienilor și a partidelor de către fundațiile de caritate. Și nu este oare încălcare finanțarea de către aceste fonduri de caritate a diferitor acțiuni de caritate ale politicienilor și partidelor? Știți că în țara noastră există câteva fonduri în a căror denumire sunt prezente numele politicienilor: Fundaţia lui Vladimir Plahotniuc „Edelweiss”, Fundația de Binefacere “Din Suflet”, patronată de Prima Doamnă, Galina Dodon. Fracțiunea PCRM a venit cu inițiativa de modificare a legislației astfel încât să fie interzise numele politicienilor și ale partidelor în aceste fundații”, a declarat deputata Elena Bodnarenco.

Includerea pe ordinea de zi a inițiativei legislative nu a fost susținută însă, la fel ca și propunerea de creare a unei comisii de anchetă care să investigheze aceste lucruri.

„Majoritatea parlamentară se interesează foarte selectiv de finanțările din afara bugetului. Doar când e vorba despre oponenții lor, cei care le pot atrage alegătorii. Săptămâna trecută au fost vizați Maia Sandu și Andrei Năstase, săptămâna viitoare poate fi alt partid. Orice nu ține de PD și PSRM”, a mai adăugat deputata PCRM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: