image
Sursa foto: poză simbol

Marea contrabandă, sub protecția organelor de drept? Alexei Tulbure dezvăluie mai multe nume: Cine și ce schemă ar dirija

Mai multe instituții de drept, unele dintre care au atribuția de a lupta cu orice fel de contrabandă, în realitate coordonează și organizează cele mai mari scheme de contrabandă. Cel puțin asta dă de înțeles Alexei Tulbure, fost ambasador al RM la ONU și la Consiliul Europei.

Nu e un denunț, sunt niște întrebări, la care trebuie, cred eu, să răspundă procuratura, SIS-ul, Ministerul de interne sau poate și o Comisie parlamentară de anchetă.
1. E adevărat că marea contrabandă este posibilă numai cu cunoștința și participarea serviciului vamal și a poliției de frontieră?
2. Este adevărat că în serviciul vamal responsabil de organizarea și buna desfășurare a contrabandei este (era?) Grigore Ionițov, vice-directorul serviciului (activist PD), iar ”pe linie de partid” el este (era?) responsabil în fața lui Iurie Cecan, fost coleg de facultate al lui Plahotniuc?
3. Este adevărat că în poliție de contrabandă era responsabil Gheorghe Cavcaliuc, iar administra și organiza totul Maxim Ciubaciuc, șeful secție contracarare contrabandă(!) din cadrul Inspectoratului Național de Investigare?
4. E adevărat că practic toată secția de contracare a contrabandei din candrul INI se ocupa de organizarea ... contrabandei? Iar acoperirea operativă o asigura Direcția misiuni speciale și Direcția operativă din cadrul IGP?
5. E adevărat că toate dosarele penale pe contrabandă erau pornite numai împotriva celor care nu doreau să lucreze sub tutela poliției? Dosarele le deschidea PCCOCS?
6. E adevărat că toată producerea de alcoolul etilic în Moldova, destinat contrabandei, era controlată de oameni din PDM și alcoolul putea fi procurat/vândut numai cu acordul acestora?
7. Care este rolul Șefului Anjunct al Poliției de frontieră, colonelul Garștea Veaceslav supranumit „Bufon” în acoperirea și organizarea contrabandei? Este adevărat că prima sa funcție la Aeroportul din Chișinău a primit-o cu ajutorul prim-ministrului de atunci Iurie Leancă și a activat în ceea ce ține de contrabandă sub protecția PDM-ului?
8. E adevărat că Slivinschi Mihail, șeful poliției de frontieră de la Aeroport (numit la recomandarea lui Garștea) era implicat în trafic de ființe umane, organizat de fostul sau coleg de facultate Ion Portnoi, șeful secției contracare a traficului de ființe umane(!)?
9. Este adevărat că fratele lui Mihai Slivinschi, Andrei Slivinschi, șef a Direcției regionale Vest a PF, este responsabil de contrabanda cu țigări la frontiera cu România, sectoarele Leușeni, Scvuleni (cazul Petic)?
10. Este adevărat că șeful direcției regionale Sud (PF) Ion Focșa, - și ăsta fost coleg de facultate cu Garștea, – este responsabil de contrabanda de țigări prin punctele de trecere Oancea și Giurgiulești? Iar prin punctele Vulcănești, Reni-Cișmichioi și Basarabeasca - de alcool etilic?
11. Este adevărat că contrabanda cu chihlimbar prin aeroportul din Chișinău a început în 2014 și era organizată de la început în exclusivitate de serviciul vamal? După descoperirea de către poiliția de frontieră a contrabandei de chihlimbar în această activitatea ilegală participă și PF?
12. Este adevărat că curatorul principal după plecarea lui Veaceslav Garștea la oficiul central al PF a rămas Mihail Slivinschi, iar responsabil de organizarea nemijlocită a contrabandei de chihlimbar la Aeroport este Croitoru Marin, șeful secției control special al poliției și subalternii lui? Este adevărat că până la trecerea contrabandei cu chihlimbar sub controlul PDM „otkaturi” primea și șeful PF Dorin Purice?
13. Este adevărat că în contrabanda de anabolizante prin Aeroport sunt implicate firma Vermodje care-i aparține lui Gabriel Stati și compania Balcanfarma? Din partea poliției sunt responsabili Garștea Veaceslav, Slivinschii Mihail, Cazacu Andrei, Toma Igor?
14. Este adevărat că la Aeroport cu implicarea directorului aeroportului Jardan Petru și a șefului-adjunct PF Veaceslav Garștea este organizată scoaterea ilicită din țară a valutei, obținute de la vânzarea țigărilor în magazinele Duty-Free?
15. Este adevărat că fiecare șef de direcție regională a PF îi achitau lui Veaceslav Garștea lunar câte 30 000 euro?
16. Este adevărat că Veaceslav Garștea, un bugetar, este un om foarte bogat, fiind chiar proprietarul unui hotel pe litoralul spaniol?
Sunt doar căteva întrebări dintr-un șir foarte lung. Întrebări, care trebuie de pus multor reprezentanți ai statului, începând cu polițiști, procurori, securiști, etc. și terminănd cu miniștri, prim-miniștri și președinți.
Va urma, dar sincer sper, că nu va mai fi nevoie, pentru că de toți acești oameni și de mulți alții, în sfîrșit, se vor ocupa SIS-ul, procurorii, etc. – „organele competente”, cum se spune.

Alexei Tulbure

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: