image
Sursa foto: jurnal.md

„Cu pumnii în piept și genunchii în cap”; Un bărbat din Ștefan Vodă spune că a fost bătut de un polițist și un viceprimar

Un bărbat din satul Talmaza, raionul Ștefan Voda, a ajuns la spital în stare gravă, după ce ar fi fost bătut de către viceprimarul localității și un polițist. Ei l-ar fi pedepsit pe sătean pentru că a încercat să rupă o plasă metalică, de baraj, instalată ilegal în râul Nistru.

Viceprimarul afirmă că nu l-a atins pe om nici cu un deget, iar poliția declară că a aplanat, de fapt, conflictul.

Roman Saratinean povestește că joia trecută, în jurul orei 11 noaptea, a mers împreună cu un vecin la albia Nistrului, unde se revarsă apa, care ajunge și în câteva sate din raionul Căuşeni. Nu însă și peștele.

Apoi, a venit viceprimarul satului Talmaza, Sergiu Luchian, care i-a chemat pe doi poliţişti.

„M-a luat la bătut, o dată, de două ori și era poliția alături. Și a mai venit și polițistul și mi-a tras și mi-a pus cătușele”, spune Roman Saratinean.

Vecinul nu a fost bătut pentru că nu s-a certat cu ei, spune acesta. Bătaia ar fi continuat la poliție, unde au fost duși bărbații. Acolo, viceprimarul ar fi devenit mai violent. Viceprimarului Sergiu Luchian i s-ar fi alăturat unul dintre poliţişti.

„Cu pumnii în piept m-a lovit de vreo două ori, cu genunchii în mușchii de la picioare și în cap”, își amintește omul.

Roman Saratinean a sunat la 112, anunțând că este bătut, dar unul dintre polițiști i-ar fi luat telefonul și a negat totul.

„A spus că „el e în stare de ebrietate, el nu gândește ce face, ne măscărește”. După atâția pumni în cap nici n-ai cum să nu măscărești cu vorbele. Și ei au spus că totul e normal și nu a venit nimeni. La urmă, polițistul întreabă pe viceprimar: „ce facem cu el? l-am prins la pește, l-am prins la furat”, a mai spus bărbatul.

Peste o zi, a mers la Procuratura raionului Ștefan Vodă, unde a depus o plângere pe numele ofițerilor de poliție și al viceprimarului de Talmaza. Roman Saratinean a fost îndreptat la expertiza medico-legală, dar medicul legist nu i-a făcut-o.

Medicul legist Sergiu Ciocoi ne-a spus că era ocupat în sala de autopsie. Expertiza a fost făcută în aceeași zi la Chișinău. Seară, când a venit acasă, Roman Saratinean a chemat ambulanța.

„S-a pus diagnoza gravă: traumatism cranio-cerebral, comoție cerebrală, hematom a pleoapei stângi, cervicalagie pe dreapta”, a declarat vicedirectorul Spitalului Raional Ștefan Vodă, Anatolie Gurila.

Viceprimarul satului Talmaza, Sergiu Luchian, susține că, în acea noapte, Roman Saratinean înjura, dar nu l-a bătut. Nici el, nici unul dintre polițiști.

„Uitați-vă la mine, eu dacă îl loveam, mă scuzați de expresie, el astăzi nu vorbea. Ei când fărâmau acolo cu lomul, poate să se fi lovit, în stare de ebrietate, poate a căzut jos”, spune Luchian.

În ce priveşte plasa de pe albia râului, primarul satului ne-a spus că aceasta a fost instalată după ce un grup de oameni din Talmaza, care lucrează în Anglia, și un antreprenor au cumpărat pește și l-au pus în Nistru, să crească. Șeful Inspecției Ecologice ne-a spus că amplasarea acesteia este ilegală.

La rândul său, șeful Inspectoratului de Poliție Ștefan Vodă ne-a spus că, de fapt, polițiștii veniți la fața locului au aplanat conflictul între săteni.

Potrivit procurorului Vitalie Bişleaga, polițiștii ar putea fi audiați în calitate de bănuiți și că o decizie privind începerea urmăririi penale va fi luată în 15 zile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: