image
Sursa foto: jurnal.md

15 antreprenori din Ungheni au beneficiat de granturi oferite de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea afacerilor

15 antreprenori din regiunea Ungheni au primit granturi în valoare de la 15.000 până la 30.000 de euro fiecare, asistență oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat în cadrul celui de-al doilea apel de granturi lansat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. 

Reprezentantul Delegației Uniunii Europene prezent la eveniment, Ion Guzun, a menționat că sprijinul acordat de Uniunea Europeană în cadrul programului Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, aduce beneficii economiei locale și societății. Beneficiarii de granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii acoperă activități în mai multe sectoare: agricultură, producere și servicii publice.

„Această gamă diversă confirmă potențialul care există și oportunitățile concrete oferite de asistența UE pentru dezvoltarea unei economii locale mai puternice, mai ecologice și mai durabile. În plus, sprijinul pentru grupurile vulnerabile ale populației reprezintă un element important pentru organizațiile societății civile care beneficiază de aceste granturi. Lucrul împreună pentru a promova dezvoltarea locală durabilă, verde și inteligentă se numără printre prioritățile cheie pentru cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”, a spus Ion Guzun.

Zece companii existente și cinci start-up-uri din regiunea Ungheni vor beneficia de asistență financiară din partea UE pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerilor, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunii pentru noi investiții.

„Suntem bucuroși să susținem și să motivăm spiritul antreprenorial al bărbaților muncitori și femeilor muncitoare din Ungheni care sunt dispuși să-și investească resursele și eforturile în demararea sau dezvoltarea afacerii lor, aici, în Republica Moldova. La fel, spiritul civic al ONG-urilor locale din Ungheni este lăudabil, pentru dăruirea lor în abordarea provocărilor și facilitarea accesului la serviciile publice pentru cei excluși”, a menționat Zinaida Adam, coordonatoare program, PNUD în Republica Moldova.

Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția a doua, acoperă domenii diverse de activitate: agricultură, turism, patiserie, croitorie, materiale de construcție ș.a. În total, afacerile susținute vor crea peste 85 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în regiunea Ungheni.  

Corina Țaranu este o antreprenoare din Ungheni, care din 2008 deține o companie care prestează servicii de cusut pe bază de contracte. Majoritatea produselor realizate de compania Corinei Țaranu  sunt exportate  în România, Marea Britanie, Germania și Italia. Grantul în valoare de 29 994 euro obținut, dar și contribuția proprie vor fi investite  în achiziționarea de mașini și utilaje destinate producerii colecțiilor de îmbrăcăminte pentru copii, precum și a scutecelor reutilizabile lavabile.  

Inițiativele civice susținute de UE vor ajuta comunitățile din regiunea Ungheni să rezolve mai multe probleme cu care se confruntă. 

Viorica Său reprezintă asociația obștească „Alternative Sociale” din mun. Ungheni, care în acest an a obținut un grant în valoare de 19 951 euro. Grație acestei contribuții, va fi îmbunătățită calitatea vieții persoanelor în etate și cu dizabilități din raionul Ungheni, prin facilitarea accesului la serviciile publice  primare și de specialitate.  

„Serviciile publice sunt garantul bunăstării unei societății. Acest proiect va oferi acces la servicii publice pentru persoanele vulnerabile”, a notat Viorica Său, manageră de proiect, AO „Alternative Sociale”. 

Câștigătorii celui de-al doilea apel de granturi lansat în luna mai 2021 de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” au fost selectați în cadrul unui concurs la care s-au înscris 106 antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni. 

Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” este de aproximativ 1,7 mln. euro, iar sectorul asociativ va beneficia de suport financiar și tehnic în valoare de aproximativ 90 mii euro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: