image
Sursa foto: parlament.md

Promo-LEX: La ultima ședință a Parlamentului RM, s-a atestat o creștere a transparenței

Asociația Promo-LEX apreciază sporirea semnificativă a transparenței decizionale în cadrul ședinței plenare din 16-17 martie. Prin comparație cu ședințele precedente din sesiunea curentă, în care transparența decizională era afectată în proporție de 52% – 60%, în cadrul ultimei ședințe transparența a fost afectată doar în cazul a 32% din toate proiectele votate, inclusiv în privința unui proiect înregistrat de Guvern pentru care a fost solicitată examinarea în mod prioritar.

În total, au fost votate 25 de proiecte din 30 incluse în ordinea de zi. Niciuna din cele 4 propuneri de modificare o ordinii de zi, înaintate de opoziție (inclusiv solicitarea de audiere a Prim-ministrului Dorin Recean), nu au întrunit numărul necesar de voturi. Promo-LEX remarcă că 7 proiecte de acte normative aprobate în ședință, au fost votate în spirit de consens de către majoritatea parlamentară și opoziție. Proiectele se refereau, în special, la domeniile cooperare internațională, agricultură, drepturile omului, cultură și sănătate.

Proiectul ordinii de zi, bisăptămânală, a fost publicată pe 14 martie. Promo-LEX apreciază publicarea proiectului la început de săptămână și nu în seara zilei dinaintea ședinței plenare. Totuși, se atrage atenția în continuare că potrivit Regulamentului, Biroul permanent întocmește proiectul ordinii de zi în prima jumătate a săptămânii premergătoare perioadei pentru care se aprobă, iar ordinea de zi a ședințelor este supusă spre aprobare Parlamentului în ultima zi din săptămâna de lucru ce precedă perioada pentru care a fost întocmită. Respectiv, Biroul permanent și Parlamentul trebuie să respecte integral procedura instituită în Regulamentul Parlamentului.

La începutul ședinței, în ziua de 16 martie, și-au înregistrat prezența 86 deputați, iar la prelungirea acesteia, pe 17 martie, au participat 59 de deputați. Fracțiunea Partidului Politic Șor (PPȘ) a boicotat ședința, în ambele zile, iar deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au boicotat-o pe cea prelungită, pe 17 martie, în semn de protest față de adoptarea proiectului privind declararea limbii de stat – limba română.

Înainte de examinarea proiectelor de pe ordinea de zi din 17 martie, Președinta Maia Sandu a ținut un discurs în fața deputaților, de circa 40 min. Promo-LEX evidențiază că mesajul Președintei nu a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței, conform Regulamentul Parlamentului. Totuși, potrivit aceluiași act, șefului statului i se dă cuvânt în orice moment, la solicitare, dacă Parlamentul nu decide altfel.

Timpul de desfășurare a ședinței din 16-17 martie a fost de circa 7 ore 55 min, cu 3 pauze de 19 ore 10 min. Cea mai lungă dezbatere, de circa 37 min, a fost pe marginea proiectului de lege privind securitatea cibernetică, propus de Guvern, proiect ce a fost examinat și votat în 2 lecturi în cel mai scurt termen – 6 zile. Proiectul de lege nr. 379 din 10.07.2022 a fost examinat și votat în cel mai lung termen – 161 zile calendaristice.

Amintim că în perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului Republicii Moldova este supusă unei monitorizări exhaustive în cadrul Programului Promo-LEX ”Democrație, Transparență și Responsabilitate”. Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: