image
Sursa foto: MSMPS

Avertismentul ex-ministrei Sănătății: „Autoritățile au pierdut controlul asupra infecției, locuri în spitale sunt la limită”

Ex-ministra Sănătății Ala Nemerenco, a lansat un avertisment pe pagina sa de facebook în care menționează că primește sute de mesaje de la lucrătorii medicali, dar și de la pacienții infectați de Covid din care reiese că locuri în spitale sunt la limită, personalul medical este obosit și iritat iar pacienții sunt în panică. În unele cazuri oamenii așteaptă câte două ore în ambulanțe până li se găsește câte un pat. Ala Nemerenco îndeamnă lucrătorii medicali, dacă în instituții nu mai sunt locuri să le ceară cu insistență de la autorități, să nu-și asume pe lângă datoria față de bolnavi, cea de a salva vieți omenești, povara și greșelile actualelor autorități.

„De câteva zile s-a început nebunia cea mare care este rezultatul pierderii controlului autorităților asupra infecției. Așa număr de mesaje care le primesc acum, aveam doar în martie și aprilie, când se știa puțin despre COVID și toți încercau să afle mai mult în legătura cu situațiile concrete cu care se confruntau. Acum conținutul lor e altul și reflectă un tablou de haos total”, susține Ala Nemerenco.

Fosta ministră relatează că într-un sat, la o pacientă cu insuficiență respiratorie, febră și pneumonie confirmată radiologic, serviciul 112 a refuzat spitalizarea pe motiv că nu știe unde s-o ducă deoarece nu are un test COVID. Echipa nu a preluat pacienta situația căreia se agrava de la oră la oră, iar rudele disperate nu știau ce să facă.

Mai ieri, în fața unui spital raional, o ambulanță a staționat 2 ore (!) cu pacient grav pe targă deoarece spitalul refuza să-l primească. Același motiv - nu aveau un rezultat de test COVID. După multe insistențe, intervenții la miez de noapte, l-au apreciat într-un spațiu izolat. A doua zi a fost confirmat - COVID.

În Chișinău o ambulantă a umblat alaltăieri noaptea cu pacientă COVID+, diabet zaharat prin câteva spitale din cauza că “locuri nu-s”, până la urmă Sf.Arhanghel Mihail a primit-o - ori avea vreun loc-două libere, ori i se făcuse medicului de gardă milă de traseul parcurs și starea bolnavei. Dacă ați ști câta recunoștință poartă în suflet pacienta pentru acest accept târziu de miez de noapte”, scrie Ala Nemerenco

Fosta ministră precizează că astfel mesaje a primit în ultimele trei zile cu duiumul. „Am o senzație de haos total. Nu mai lucrează protocoalele, nu mai lucrează nimic. Se descurcă fiecare serviciu, dar și fiecare pacient cum poate. Majoritatea se tratează acasă, consultând medici cu experiență în tratament COVID. În statistici ei nici nu figurează. La nivel de țară se menține atât diagnosticarea slabă, o monitorizare și mai slabă, de contacți nu prea se mai ocupă nimeni, locurile în spital au ajuns la limită, personal medical iritat, obosit, pacienți în panică. Ba mai mult - așa o organizare a pus serviciile medicale să se bată cap în cap”.

La final fosta ministră li s-a adresat medicilor: „Astăzi, în aceasta țară pierdută, cu autorități total impotente, sunteți unicii care fac ceva și de care oamenii își leagă ațișoara vieții lor. Vă îndemn să nu vă fie frică sa procedați exact conform protocoalelor - dacă sunt criterii de spitalizare - îi duceți la spital, dacă spitalul nu va avea locuri - să le ceară insistent de la autorități, dacă trebuie de testat, testați. Voi sunteți forța. Trăiți cu conștiința curată și datoria împlinită. Nu transferați greșelile și păcatele autorităților pe umerii voștri. Ei și așa sunt fragili și se rup. Iar când este foarte greu, nemaipomenit de greu - uitați-vă in ochii celui suferind din fața dvs și o să găsiți că ei seamănă atât de mult cu ai mamelor, taților, fraților și copiilor noștri” a mai scris Ala Nemerenco.

Amintim că că la Centrul Covid ambulanțele stau în rând pentru a-i aduce pe cei infectați cu virusul COVID - 19. În spitale toate paturile sunt ocupate. Potrivit șefului adjunct al Direcției asistență socială și sănătate, Boris Gâlcă, aceeași situație este și în secțiile de terapie intensivă.

În toate țările lumii, sistemele medicale au avut un respiro de câteva luni, care le-a permis instituțiilor spitalicești să se fortifice. În Republica Moldova rata infectărilor este însă alarmantă și crește continuu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: